Seimo Audito komiteto surinkti duomenys atskleidžia, kad tai - net trečdaliu daugiau nei 2010-aisiais.

Iš 171 institucijos, kurių vadovai yra asignavimų valdytojai, 2011-aisiais tokių paslaugų nepirko tik 73. Kai kurių politikų įsitikinimu, tai mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas.

Seimo Audito komiteto duomenimis, daugiausia lėšų ekspertams praėjusiais metais išleido Žemės ūkio ministerijai pavaldžios įstaigos - tam jos atseikėjo daugiau kaip 2,028 mln. litų. Lietuvos mokslų taryba ekspertų iš šalies paslaugoms apmokėti paklojo apie 1,578 mln. litų. Trečia daugiausia pinigų už konsultacijas sumokėjusi institucija - Finansų ministerija. Pernai jos užsakytos ekspertų paslaugos mokesčių mokėtojams atsiėjo apie 900 tūkst. litų. Samdytų ekspertų paslaugomis taip pat aktyviai naudojosi Energetikos (727 tūkst. litų), Aplinkos (677 tūkst. litų), Ūkio (566 tūkst. litų) ir kai kurios kitos ministerijos.

Seimo Audito komiteto pirmininkės pavaduotojo Broniaus Bradausko įsitikinimu, samdydamos ekspertus iš šalies institucijos švaisto mokesčių mokėtojų pinigus. Pasak parlamentaro, valstybinėse įstaigose dirba pakankamai valdininkų, jie ir turi atlikti dabar konsultantams pavedamas užduotis.

"Samdyti ekspertus - vienas ydingiausių valstybės valdymo būdų. Kam tada reikalingos valstybinės institucijos, kam išlaikome klerkus, jei reikia samdytis ekspertų", - piktinosi B. Bradauskas. Jo teigimu, kaltę dėl to, kad išlaidos tokioms konsultacijoms vis didėja, turi prisiimti valdantieji.

"Į valdžią atėję konservatoriai įvykdė savo credo: kad ir kvailas, bet savas. Buvo atleista nemažai specialistų, o į jų vietą priimta žmonių pagal minėtą principą. Kadangi neliko kam dirbti, samdomi ekspertai", - įsitikinęs Seimo narys.