„Prezidentės teigimu, Seimas neleistinai užvilkino šios problemos sprendimą. Pavėluotai priimtos Seimo rinkimų įstatymo pataisos, pasak prezidentės, yra nepakankamos, tačiau tai pirmas žingsnis pašalinti žmogaus teisių pažeidimus“, - skelbiama prezidentūros išplatintame pranešime.

Prezidentė taip pat primena, kad 2011 m. sausio 10 d. Konstitucinio Teismo pareiškime taip pat pabrėžiama, kad įgyvendinant Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą turi būti daromos atitinkamos Konstitucijos pataisos.

„Todėl šalies vadovė kviečia Lietuvos Respublikos Seimą, turintį išskirtinę teisę siūlyti Konstitucijos pakeitimus, skubiai, dar per šią sesiją, teikti būtinas Konstitucijos pataisas“, - teigiama pranešime.

Pataisa ateityje bus naudinga ir apkaltos tvarka Seimo nario mandato netekusiam Linui Karaliui, jei jis nuspręstų tęsti karjerą politikoje.

Primenama, kad šių metų sausį EŽTT paskelbė, jog Lietuvoje taikomas draudimas apkaltos proceso tvarka nušalintam prezidentui R. Paksui iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas ir neatitiko Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijos protokolo straipsnio, užtikrinančio teisę į laisvus rinkimus.

Teismas pabrėžė, kad Lietuvos pozicija tokiu klausimu Europoje yra labiau išimtis nei taisyklė, o klausimas dėl proporcingumo kilo ne tik dėl to, kad draudimas būti renkamam Seimo nariu turėjo galioti visą politiko gyvenimą, bet ir dėl to, kad šis sprendimas negalėjo niekaip būti apskųstas, mat buvo įtvirtintas kaip konstitucinė doktrina.

Reaguodamas į EŽTT sprendimą Seimas priėmė Seimo rinkimų įstatymo pataisas ir nustatė, kad „Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarką pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jeigu nuo sprendimo pašalinti iš pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą įsigaliojimo dienos nepraėjo ketveri metai“.