Ištaigingą puotą politikams tąkart surengė naujasis šalies ūkio ministras Viktoras Uspaskichas norėdamas padėkoti kolegoms iš Seimo Ekonomikos komiteto, kuriam jis vadovavo praėjusią kadenciją.

Linksmybėse dalyvavo ne visi parlamentarai, tačiau gandas apie gausiai valgiais ir gėrimais nukrautus stalus pasiekė kiekvieną. Nors iki šiol neaišku, kas buvo tas paslaptingasis Kėdainių milijonieriaus V.Uspaskicho ginklanešys, kuris taip drąsiai ant įstatymų leidėjų stalo pastatė nelegaliai pagamintos naminės "Stručių trauktinės" ir "Elnio rago" butelius, seimūnams buvo ne tai svarbu. Jie gardžiavosi kėdainietiška samane ir neslėpė, kad ji pagaminta ūkio ministrui priklausančioje bendrovėje "Kėdainių grūdai " ir, ko gero, specialiai šiai puotai – būtent jiems, valdžios vyrams, pagerbti. O po savaitės, kai buvęs "Kėdainių grūdų" generalinis direktorius J.Kondrotas buvo skiriamas žemės ūkio viceministru, Seimo nariams nekilo klausimų, kas jis toks ir kuo nusipelnė Lietuvai.

"Ekstrai" pasiteiravus J.Kondroto, ar jis bent numano, kaip išradingai jis buvo pristatytas politikams ir plačiajai visuomenei, žemės ūkio viceministras patikino, jog šiuo klausimu jis nieko negali pasakyti, nes nieko nežino. Mat tuo metu, kai vyko garsioji puota, jis jau nevadovavo bendrovei "Kėdainių grūdai", todėl nežino, kas ir kokiu būdu pagamino nelegalią trauktinę. Savo žodžius jis gali įrodyti įrašu "Sodros" pažymėjime, kuriame parašyta, kad iš ankstesnių pareigų buvo atleistas paties prašymu nuo 2004 metų lapkričio 4 dienos. "Supraskite, aš negaliu komentuoti to, ko nežinau", - dar kartą įtaigiai patikino viceministras.

Paklaustas, ar neatsisakytų padiskutuoti apie mūsų tautos tradicijas svečius vaišinti ir naminuke, kurios gamyba iki šiol nėra legalizuota, J.Kondrotas maloniai sutiko.

"Kiek žinau, Seimas svarstė klausimą dėl naminės legalizavimo, bet atmetė. Nematau nieko bloga, kad tie žmonės, kurie užsiima kaimo turizmu, turėtų naminės, bet tam reikėtų sutvarkyti įstatymus. Manau, kad Seimas grįš prie to klausimo. Tik nors jūs nesupainiokite mano asmeninės nuomonės su mūsų ministerijos pozicija. Aš tik antra diena einu šias pareigas, dar nespėjau net su ministre pakalbėti", - teigė pašnekovas.

Ar tikrai pašnekovui neteko net paragauti "Kėdainių grūduose" pagamintos trauktinės?

"Aš nežinau net jos skonio, bet būtų malonu paragauti. Jeigu turite, atsineškite. Paragausim, palinkėsim gerų metų ir suklestėjimo Lietuvai", - virtuoziškai jis atsakė į "Ekstros" klausimą.

O paklaustas, ar pakaks humoro atremti visas replikas, kad kelias į valdžią nelegalia naminuke nulietas, J.Kondrotas tuoj pat surado kitą šmaikštų atsakymą.

"Čia tik žurnalistams tokie klausimai kyla. Buvo tie visi filtrai, patikrino mane ir nieko nerado. O dėl tos trauktinės -- nei aš ją nešiau, nei kartu gėriau. Gyvenu periferijoje, net laikraščius ne visada suspėju paskaityti. Neskaičiau nei apie tą puotą, nei apie savo kaklaraištį, kuris buvo ne taip parištas. Aš sutinku, kad kaklaraištis galėjo būti kreivas: anas pasirodė buvo šilkinis, todėl ir slysta. Tik nežinau, į kairę ar į dešinę..."

Tiesa, opozicijos juokas nebeima: ji pradėjo kelti triukšmą, kad į valdžios postus skiriami žmonės iš privataus V.Uspaskicho verslo, kuriam vėl gali būti skirta didžioji Europos Sąjungos struktūrinių fondų dalis, kaip ir SAPARD lėšų.