Specialistus jau sudomino į JAV ambasadą Vilniuje bei šalies Prezidentūrą spalio 16 dieną atsiųstų baltų miltelių kilmė.

"Lietuvos ryto" žiniomis, tai nėra kokie nors paprasti skalbimo milteliai, o specialioje laboratorijoje pagaminta cheminė medžiaga. Ji yra tiriama.

Bet kai kurie specialistai smarkiai abejoja lietuvių galimybėmis identifikuoti cheminę medžiagą.

"Vis dar negalime pasakyti, ar mūsų chemijos laboratorija pajėgi imtis tokio darbo", - teigė Valstybinės sveikatos priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Kriauza.

JAV ambasada Vilniuje, kaip ir visos kitos JAV diplomatinės misijos pasaulyje, laikinai nutraukė visas pašto operacijas su Valstybės departamentu.

Tai daroma pasitvirtinus įtarimui, kad kai kurios JAV valstybės departamento pašto tarnybos patalpos Vašingtone užkrėstos juodligės sporomis.

Vilniuje JAV ambasados dispozicijoje esantys pašto maišai tikrinami, ar nėra užkrėsti juodlige. Tyrimus atlieka Vilniaus visuomenės sveikatos centro mikrobiologijos laboratorija.

Iš visų dėl juodligės tirtų Lietuvoje medžiagų kol kas tik vienoje jų rasta ligų sukėlėjų - stafilokokų. Juodligės sukėlėjų nerasta nė viename tirtame pavyzdyje.

"Stafilokokai yra paplitę gamtoje. Ta medžiaga, kurioje radome stafilokokų, pateko iš Vilkaviškio - nerimą sukėlęs vokas su milteliais buvo rastas ganykloje", - sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Stanislovas Tarbūnas.

Kai kurių stafilokokų yra normalioje odos ir gleivinių mikrofloroje, kiti stafilokokai sukelia įvairias pūlines infekcijas - nuo mažų odos pūlinukų iki sunkiai gyjančių didelių pūlinių.

Vakar Vilniaus visuomenės sveikatos centro mikrobiologijos laboratorijai buvo pateikti ištirti dar keli vokai su milteliais.

Per dvi pastarąsias dienas laboratorijos darbuotojai gavo net 16 nežinomų miltelių pavyzdžių.

Iš viso laboratorija yra gavusi jau 55 įtarimą keliančių miltelių pavyzdžius. 39 mėginiai yra visiškai ištirti ir juose, be įprastų aplinkoje esančių mikroorganizmų, nieko įtartina nerasta.

Išsamus juodligės tyrimas mikrobiologijos laboratorijoje trunka 5 paras. Pirminiai duomenys skelbiami po paros. Vienas toks tyrimas centrui kainuoja 500 litų.

Vakar Vyriausybės kanclerio surengtame pasitarime su kelių ministerijų bei žinybų vadovais nutarta, jog į nurodytas incidentų dėl miltelių vietas automobilis vyks su dviem gaisrininkais gelbėtojais.

Vilkintys specialius kostiumus ugniagesiai surinktus miltelius sudės į sandarų konteinerį ir gabens į Vilnių.

Gaisrininkų ekipažui, kurio laukia iki šiol neįprastas darbas, gali tekti įveikti šimtus kilometrų po visą Lietuvą. Jeigu reikės, ugniagesiai dirbs ir naktimis.

Iki šiol įtartinus vokus išgabendavo įvairios specialiosios tarnybos - priešgaisrinės apsaugos, civilinės saugos, policijos arba visuomenės sveikatos centrų darbuotojai.