"Negalime remti kandidato į Generalinės Asamblėjos pirmininkus, kuris nesupranta pergalės prieš nacizmą svarbos - tos pačios pergalės, kuri leido sukurti Jungtines Tautas", - "Reuters" naujienų agentūrai teigė Rusijos misija Jungtinėse Tautose.

Dėl Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininko posto Lietuvos ambasadorius Dalius Čekuolis varžosi su Serbijos užsienio reikalų ministru Vuku Jeremičiumi. Lietuvos pareigūnai teigia, kad už netikėtą konkurenciją Lietuvai sudariusios Serbijos slypi ir Rusija. Šį diplomatinį ginčą ketvirtadienį aprašo "Reuters" ir AFP naujienų agentūros.

Anot "Reuters", Rusiją suerzino D.Čekuolio pastabos 2010 metų gegužę Generalinėje Asamblėjoje mininti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 65-ąsias metines.

"Mūsų valstybei karo pabaiga neatnešė laisvės. Tai lėmė naują Sovietų Sąjungos okupaciją ir aneksiją. Mano šalis tapo valdoma kito totalitarinio režimo, sovietinio komunizmo", - sakė diplomatas.

Lietuva Sovietų Sąjungos buvo okupuota 1940 metais. 1941-1944 metais sekė nacių okupacija, per kurią išžudyta Lietuvos žydų bendruomenė, o po to Lietuva vėl okupuota sovietų. Rusija iškilmingai švenčia Antrojo pasaulinio karo pergalę prieš nacius, tačiau Baltijos šalys pažymi, kad tai neatnešė joms laisvės. Per sovietų okupaciją iki 1952 metų iš Lietuvos į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. žmonių, žuvo per 20 tūkst. rezistentų ir jų rėmėjų.

Pasak naujienų agentūrų pranešimų, neseniai Niujorke viešėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sakė, kas Serbijos ministras taip pat pagrasino blokuoti Lietuvos siekį užimti nenuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo tarybos narės vietą 2014 metais, jei Vilnius neatsiims kandidatūros.

Praeitą savaitę Niujorke viešėjęs ir Lietuvos kandidatą pristatęs A.Ažubalis apkaltino konkurenciją netikėtai sudariusią Serbiją ir ją remiančią Rusiją laužant bendras taisykles.

Ministro teigimu, diplomatinių tradicijų neatitinka Belgrado ir Maskvos nenoras kandidato klausimą išspręsti vadinamojoje Rytų Europos grupėje, kuri pagal regioninio atstovavimo principą šiemet turi deleguoti Asamblėjos pirmininką.

"Dvi valstybės - Serbija ir Rusija - nenori, kad šis klausimas būtų išspręstas grupėje. Tai rodo jų nekolegialų, ne konsensuso paieškas liudijantį veikimo būdą. Tai veiksmai, kurie nedera su čia esančiom Jungtinių Tautų tradicijomis. Ir tai yra apgailėtina", - telefonu iš Niujorko tuomet BNS sakė A. Ažubalis.

Lietuva dar 2004 metais pranešė, jog šiemet sieks Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininko posto, ir neslėpė pasipiktinimo, kai neseniai užsienio reikalų ministro V.Jeremičiaus kandidatūrą netikėtai iškėlė Serbija, o ją viešai parėmė Rusija. Visos trys šalys priklauso Rytų Europos grupei.

Pasak A. Ažubalio, kitų grupių šalys pageidauja, kad Rytų europiečiai susitartų tarpusavyje.

"Pagrindinis matymas yra, kad šis klausimas būtų išspręstas grupėje, o ne būtų permesta pareiga balsuoti pačioje Generalinėje Asamblėjoje, kas per visą Jungtinių Tautų laikotarpį buvo tik keturis kartus", - sakė A. Ažubalis.

"Mes norime, kad būtų, kaip yra visada. Grupės renka savo kandidatą, teikia jį ir jis priimamas automatiškai. Norime eiti tradiciniu keliu, o kažkas nori laužyti nusistovėjusią praktiką. Tai mus liūdina ir tikrai neprideda autoriteto pačiai Rytų Europos grupei", - kalbėjo ministras.

A. Ažubalis teigė, kad sprendimas turėtų paaiškėti iki birželio mėnesio.