Pagal įstatymus asmuo gali būti kremuotas tik tais atvejais, jei tokį norą yra išreiškęs notaro patvirtintame dokumente arba jo valią perduoda kraujo giminės ar sutuoktinis. Jei velionio kūną į krematoriumą atveža, pavyzdžiui, santuokos neįregistravusi sugyventinė ar kitas artimas, bet kraujo giminei nepriklausantis asmuo, suteikti kremavimo paslaugą atsisakoma. Kad papildomų rūpesčių būtų išvengta, vienintelis mūsų krašte veikiantis Kėdainių krematoriumas siūlo dar gyviems žmonėms sudaryti kremavimo paslaugų po mirties sutartį.

Dienraščio kalbintas Kėdainių krematoriumo direktorius Vytenis Labanauskas pabrėžė, kad šiuo metu įsigalėjus amžinos jaunystės ir tobulo kūno kultui daugelis mūsų nenori nė galvoti apie tai, kad žemiškas gyvenimas nėra amžinas. "Žmonių palaikų laidojimo įstatymas numato, kad kremuoti mirusiojo kūną atvežęs asmuo turi pateikti giminystės ryšį patvirtinantį dokumentą. O kartu gyvenantys, bet santuokos ryšiais nesusisaistę žmonės įstatymiškai vienas kitam yra niekas, tad rūpintis mirusio artimojo kremavimu neturi teisės. Tačiau organizuoti laidotuves, kai velionis užkasamas į žemę, jiems leidžiama", - pažymėjo V.Labanauskas.

Todėl Kėdainių krematoriumo direktorius visiems norintiesiems siūlo trišalę kremavimo paslaugų po mirties sutartį. Sudaryti ją, anot V.Labanausko, gali bet kuris pilnametystės sulaukęs asmuo. Ši sutartis pasirašoma tarp pageidaujančiojo būti kremuotam, žmogaus, kuris pasirengęs rūpintis jo laidotuvėmis, ir kremavimo paslaugas teikiančios bendrovės.

Šiuo metu kremavimo paslauga atsieina 1650 litų. Trišalė sutartis kainodaros nepaveiks. Ir turintiems tokias sutartis, ir jų neturintiems mirusiųjų artimiesiems kremavimo paslaugos kaina bus vienoda, ji priklausys nuo patvirtintų ir tuo metu galiojančių įkainių.