Eltos žiniomis, trečiadienį V. Adamkus turėtų susitikti su kandidatu į valstybės kontrolieriaus postą Aurelijumi Racevičiumi. A. Racevičius anksčiau kurį laiką yra vadovavęs Interpolo Lietuvos skyriui, pastaruoju metu A. Racevičius dirbo privačiose struktūrose.

Savo ruožtu socialdemokratai siekia, kad valstybės kontrolieriumi būtų paskirtas šios partijos narys, buvęs parlamentaras Juozas Bernatonis. Eltos žiniomis, pats socialdemokratų vadovas Algirdas Brazauskas aktyviai ir primygtinai siūlo Prezidentui į valstybės kontrolieriaus pareigas skirti J. Bernatonį. Tai Eltai patvirtino ir šaltiniai valdančiojoje koalicijoje.

Valstybės kontrolierių penkeriems metams Prezidento teikimu skiria Seimas.

Dar praėjusią savaitę per interviu žiniasklaidai V. Adamkus neslėpė sulaukęs tokio A. Brazausko siūlymo, tačiau pabrėžė, kad premjeras turi teisę siūlyti pretendentus, bet jie nebūtinai bus pasirinkti.

"Įstatymai numato Prezidento teisę teikti Seimui valstybės kontrolieriaus kandidatūrą. Taigi Prezidentas turi teisę rinktis kandidatus, atitinkančius keliamus kriterijus. Dėl to Prezidentas su kandidatais bendraus asmeniškai ir savo sprendimą priims kitų metų pradžioje", - antradienį sakė Prezidento patarėjas Darius Gudelis.

Pats J. Bernatonis Eltai antradienį sakė žinių apie jo siūlomą kandidatūrą į valstybės kontrolierius negirdėjęs.

"Tokio pasiūlymo nesu sulaukęs. Jei sulaukčiau, be abejo, tai būtų labai rimtas siūlymas", - sakė J. Bernatonis. Jis teigė šiuo metu niekur nedirbantis ir ieškantis darbo.

Premjeras A. Brazauskas lapkritį yra viešai sakęs, kad J. Bernatonis yra vienas tinkamiausių kandidatų į valstybės kontrolieriaus postą: "J. Bernatonis yra man labai gerai pažįstamas žmogus, turintis gerą išsilavinimą. Jis yra mokslų daktaras. Filosofijos daktaro disertaciją yra apsigynęs Prahoje, baigęs teisę Vilniaus universitete".

Socdemų vadovas taip pat yra sakęs, jog vertina patirtį, kurią J. Bernatonis sukaupė parlamente ir būdamas ministru. "Manau, kad jis gali pretenduoti į šias pareigas ir yra visiškai tinkamas šitoms pareigoms", - teigė A. Brazauskas.

Prezidentas V. Adamkus praėjusią savaitę pareiškė, jog kandidatą į valstybės kontrolieriaus pareigas jis ketina rinktis atsižvelgdamas ne į jo priklausymą kuriai nors partijai, o į kvalifikaciją, atsakomybę, patikimumą bei "Lietuvos žmonių pasitikėjimą".

J.Bernatonis yra ne vieną kadenciją buvęs Seimo nariu, tačiau šį kartą nebuvo perrinktas į Seimą, nes po rinkėjų reitingavimo atsidūrė žemesnėje sąrašo vietoje. J. Bernatonis A. Brazausko Vyriausybėje yra buvęs vidaus reikalų ministru. Tačiau po kilusio tariamo aukštų pareigūnų pasiklausymo skandalo, kuris vėliau subliūško, J. Bernatonis buvo priverstas atsistatydinti.

J.Bernatonis yra buvęs Lietuvos komunistų partijos nariu, ilgus metus dirbo komjaunimo ir partinį darbą. Jis yra ir vienas buvusios Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) steigėjų. Šiuo metu J. Bernatonis yra vienas Socialdemokratų partijos strategų.