"Mes aiškinsimės, ar veikia perspėjimo sistema, ar institucijos pakankamai keičiasi informacija, kaip reaguojama į tokius vizitus", - sakė A.Sadeckas.

Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos atstovai paragino komitetą apsvarstyti, kodėl 1997 metais iš Lenkijos už šnipinėjimą išsiųstam V.Alganovui buvo išduota Lietuvos viza, ar jis nedarė įtakos Lietuvos ir Rusijos energetikų susitarimams.

Prezidentas Valdas Adamkus įtariamo Rusijos šnipo apsilankymą Lietuvoje pavadino nepriimtinu dalyku.

"Nepateisinamas dalykas. Tai nepasitarnauja Lietuvos interesams", - praėjusią savaitę Lietuvos radijo laidoje "Dienos tema" sakė prezidentas.

Išduoti vizą V.Alganovui prašė Ignalinos atominės elektrinės (IAE) administracija, nurodžiusi, jog jis yra Rusijos valstybinio koncerno "Rosenergoatom" direktoriaus patarėjas.

Lietuvos televizijos laidos "Savaitė" žiniomis, V.Alganovas lankėsi Lietuvoje 2002 metų gegužės 21-ąją, kai "Lietuvos energija" su Rusijos bendrove "Inter RAO JES" pasirašė sutartį dėl elektros energijos eksporto.

Tačiau tiek IAE direktorius Viktoras Ševaldinas, tiek "Lietuvos energijos" vadovas Rymantas Juozaitis neigia, jog buvo susitikę su V.Alganovu Lietuvoje.

Atsakydamas į konservatorių paklausimą premjeras Algirdas Brazauskas pranešė, jog, Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, V.Alganovas lankėsi Lietuvoje 2002 metų gegužės 21-22 dienomis.

Pasak premjero atsakymo, V.Alganovas Lietuvoje turėjo dalyvauti derybose dėl branduolinio kuro pirkimo, bet nesilankė IAE. Viza jam buvo išduota pagal galiojančius įstatymus, nes jis nėra įtraukta į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Po šio atsakymo konservatoriai paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) pateikti papildomos informacijos apie V.Alganovo vizitą.

NSGK taip pat yra paprašiusi informacijos iš VSD, Migracijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Užsienio reikalų, Ūkio ministerijų, kitų institucijų.

"Mes laukiame kai kurių atsakymų, kai kurių detalių", - BNS sakė NSGK pirmininkas A.Sadeckas.

A.Sadecko teigimu, NSKG kontržvalgybos sistemos darbą ir jos stiprinimo būdus svarstys prasidėjus pratęstos rudens sesijos posėdžiams.

Artimiausias Seimo posėdis numatytas sausio 12 dieną.