Šios šalies sostinėje Seule savaitgalį darbą pradėjo pasaulio aukščiausiųjų audito institucijų kongresas.

"Lietuvai naudinga dalyvauti šiuose kongresuose, kurie vyksta kas ketverius metus. Be galimybių didinti įtaką aukščiausias audito institucijas vienijančioje organizacijoje, dalykinės reikšmės, taip pat atsiranda naujų ryšių ir galimybių dalyvauti svarbiuose renginiuose, kuriuos finansuoja organizatoriai", - "Lietuvos rytui" sakė Valstybės kontrolės atstovas ryšiams su visuomene.

Savaitės kelionė į Pietų Korėją - trečioji J.Liaučiaus užsienio komandiruotė šįmet. Iš Valstybės kontrolės biudžeto jai skirta 8,2 tūkst. litų. Anksčiau J.Liaučius lankėsi Kopenhagoje (Danija) bei Madeiroje (Portugalija). Per dešimt mėnesių J.Liaučiaus užsienio komandiruotėms skirta mažiau nei pusė visos įstaigos užsienio komandiruočių biudžeto.

Po 6 tūkst. litų kainavo Seimo vicepirmininko socialliberalo Artūro Skardžiaus bei socialdemokratės Giedrės Purvaneckienės kelionė į Kubos sostinę Havaną kovo pabaigoje. Šioje tolimoje šalyje vyko Tarpparlamentinės sąjungos, kuriai priklauso ir Lietuva, sesija.

Lietuva yra Tarpparlamentinės sąjungos, kuriai priklauso 140 šalių, narė. Sąjungos konferencijos vyksta du kartus per metus dažniausiai atokiose ir nelabai išsivysčiusiose valstybėse.

Rugsėjį socialliberalas A.Skardžius ir liberalė Dalia Kutraitė-Giedraitienė lankėsi Burkina Faso (Afrika) sostinėje Uagadugu. Čia vyko Tarpparlamentinės sąjungos konferencija.

Su Afrika jau susipažino ir už informacinės visuomenės kūrimą atsakingas liberalas Gintautas Babravičius. Šis politikas buvo nuvykęs į Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika) surengtą konferenciją.

Ar Lietuvos atstovams yra visada būtina jose dalyvauti? Kalbinti Seimo nariai teigė, kad tokios kelionės į Tarpparlamentines konferencijas yra gera proga pristatyti šalį, pabendrauti.

Tačiau kai kurie politologai mano, jog būtų naudingiau egzotiškoms šalims aplankyti skiriamas lėšas skirti kelionėms į Europos Sąjungos ir NATO šalis. Rugsėjį paaiškėjo, kad visas šių metų Seimo užsienio komandiruočių limitas jau išeikvotas.

Parlamentarų kelionėms šįmet biudžete numatyti 1,1 mln. litų buvo išleisti jau per pirmąjį pusmetį. Spalio pradžioje komandiruočių biudžetas buvo viršytas maždaug 600 tūkst. litų. Tačiau dėl to Seimo narių kelionių grafikas nesutriko.

Spalį savaitei į Kanadoje (Otava) vykusią NATO Parlamentinės Asamblėjos sesiją išvyko liberalas Algirdas Gricius, konservatorė Rasa Juknevičienė bei socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Maždaug tuo pat metu Islandijos sostinėje Reikjavike vyko kitas NATO Parlamentinės Asamblėjos renginys. Asamblėjos komiteto posėdyje dalyvavo socialdemokratas Algirdas Kunčinas.

Spalio viduryje dešimt dienų Čikagoje (JAV) viešėjo keturi Seimo nariai, dalyvavę Seimo ir JAV lietuvių bendruomenės atstovų komisijos posėdyje bei lietuvių bendruomenės 50-mečio minėjime. Seimo vicepirmininkas A.Skardžius į šiuos renginius atvyko net su specialia programa.