"Vargu ar įmanoma įtikinti Baltarusijos valdžią, kad reikia demokratizuoti Baltarusiją. Tai įvyks tuomet, kai to pareikalaus paprasti Baltarusijos piliečiai, o ne mes", - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė europarlamentaras.

Anot A.Sakalo, viena galingiausių jėgų, galinčių padaryti įtaką Baltarusijos piliečių sąmonės pokyčiui - nepriklausoma žiniasklaida.

"Reikia, kad kiekvienas Baltarusijoje gyvenantis žmogus galėtų pasiklausyti laisvo radijo, pamatytų laisvą televiziją ir skaitytų laisvą spaudą. Tuo tarpu dabartinėje Baltarusijoje yra įvairių suvaržymų, taikomos represijos spaudai", - sakė europarlamentaras.

"Įsteigti laisvą radiją Baltarusijoje yra neįmanoma, todėl vienintelė alternatyva - tokią stotį įsteigti Lietuvoje ir iš čia transliuoti tą informaciją, tas žinias, kurios Baltarusijos žmones priverstų pamąstyti, kad yra ir kitokia nuomonė, ne tik tokia, kokią skleidžia (autoritarinis vadovas Aleksandras - BNS) Lukašenka ir jo bendražygiai", - sakė A.Sakalas.

Europarlamentaro teigimu, Baltarusija Lietuvos žingsnį leisti savo teritorijoje veikti radijo ar televizijos stočiai, kurios skleidžiama informacija konfrontuotų su oficialia Baltarusijos valdžios pozicija, gali traktuoti "kaip nedraugišką", tačiau yra galimybė šią problemą išspręsti padedant Europos Sąjungai (ES).

"Jei ES turės tokį strateginį planą, skirs lėšų, jei tai bus ES finansuojama stotis, kuri veiks Lietuvos teritorijoje, tuomet bus galima lengvai apsiginti nuo bet kokių Baltarusijos išpuolių", - sakė A.Sakalas.

2000-ųjų sausį Lietuvoje pradėjo veikti Vakarų šalių fondų remiamas "Baltijos bangų radijas", metus transliavęs į Baltarusiją originalią programą baltarusių kalba. Baltarusijos atstovai, taip pat - ir pats A.Lukašenka, šios stoties veiklą vertino kaip kišimąsi į Baltarusijos vidaus reikalus.

Pastaruoju metu "Baltijos bangų radijas" retransliuoja JAV Kongreso finansuojamo "Laisvės" radijo programą baltarusių kalba. Radijo stoties vadovas Rimantas Pleikys BNS sakė pastaraisiais mėnesiais pastebįs ES ir JAV aktyviau deklaruojamą paramą Baltarusijos nepriklausomai žiniasklaidai, girdįs vis dažniau šiuo klausimu Europos Parlamente pasisakančius Lietuvos atstovus.

"Tiek Briuselyje, tiek Vašingtone vis stiprėja valia remti nepriklausomo žodžio skleidimą į Baltarusiją. Apie tai užsimenama ir šį rudenį JAV prezidento pasirašytame Akte dėl demokratijos Baltarusijoje. Lietuva, taip pat - ir mūsų radijas gali pasitarnauti šiam tikslui", - sakė R.Pleikys.

Baltarusija - vienintelė valstybė Rytų Europoje, kurioje vis dar veikia autoritarinis režimas, o šį rudenį Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka dar smarkiau įtvirtino savo pozicijas šalyje.

Po spalio mėnesį Baltarusijoje vykusių rinkimų į parlamentą pateko vien autokratiško Baltarusijos lyderio A.Lukašenkos šalininkai, o referendume Baltarusijos piliečiai pritarė Konstitucijos pataisai, leidžiančiai prezidento postą užimti daugiau kaip dvi kadencijas.

Tuo tarpu Vakarų stebėtojų teigimu, minėtą referendumą Baltarusijos valdžia organizavo šiurkščiai pažeisdama tarptautinius reikalavimus, o parlamento rinkimai buvo nelaisvi ir nedemokratiški.