Gegužės mėnesį, gelbėdamas S.Arnauskaitės gyvybę, Šveicarijos farmacijos bendrovės "Novartis Pharma" atstovybės Lietuvoje vadovas Aidas Kudarauskas atvežė iš Latvijos kelias pakuotes ypač brangių vaistų.

Apie 30 tūkst. litų kainavusių vaistų S.Arnauskaitei užteks trims gydymo kursams - iki lapkričio vidurio.

Ką reikės daryti po to, kai baigsis vaistai, ligonė dar nežino. Beveik 10 tūkst. litų per mėnesį kainuojančio preparato "Glivec" neįstengtų nupirkti nei Kaune gyvenantys merginos tėvai, nei ją gydančios Santariškių klinikos.

Ligonė supranta, kad tikėtis dar vienos vaistų bendrovės dovanos nerealu, nes už paramą gelbėjant S.Arnauskaitės gyvybę "Novartis Pharma" atstovai sulaukė ne valdininkų padėkos, o keršto.

Valstybinės ligonių kasos direktorius Saulius Janonis neslėpė pasipiktinimo, kad pradėjusi savo iniciatyva gydyti pacientę farmacijos bendrovė nepasidomėjo galimu gydymo finansavimo šaltiniu.

A.Kudarauskui priekaištaujama ir dėl to, kad jis neturėjo vienkartinio leidimo įvežti Lietuvos valdininkų neregistruotus "Glivec" vaistus.

Ligonių kasos direktorius parašė skundą dėl etikos pažeidimų Bazelyje (Šveicarija) veikiančiai "Novartis Pharma" bendrovės vadovybei: "Kompanija nelegaliai atvežė kelias vaistų pakuotes, o dabar reikalauja, kad mes tęstume pradėtą gydymą".

"Mums Valstybinė ligonių kasa priekaištauja, kad pasielgėme neetiškai. Tačiau jei būtume laukę, kol preparatas bus užregistruotas Lietuvoje, vargu ar Sandra būtų iki šios registracijos išgyvenusi", - teisinosi A.Kudarauskas.

Ligonių kasos vadovas kritikavo ir Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytojus hematologus už tai, kad šie ryžosi gydyti Lietuvos valdininkų neregistruotais vaistais.

"Mus kaltina, kad mes nepalaukėme, kol preparatas bus užregistruotas Lietuvoje, ir pradėjome juo gydyti anksčiau", - pasakojo hematologijos skyriaus vedėjas docentas Jonas Balsys.

Gydytojas atkreipė dėmesį į tai, kad, išrašius šių Lietuvoje neregistruotų vaistų receptą, šių brangiai kainuojančių medikamentų vis dėlto įmanoma nusipirkti vaistinėse, bet dėl to valdininkai niekam nepriekaištauja.

Klaipėdoje jau trys pacientai perka šiuos brangius vaistus už savo pinigus.

"Kai žmogus pats moka už neregistruotus vaistus, nė vienam valdininkui neužkliūva, kad toks gydymo būdas yra neteisėtas", - neslėpė apmaudo A.Kudarauskas.

S.Arnauskaitę nuvylė ir sveikatos apsaugos ministras Konstantinas Romualdas Dobrovolskis.

Ministras žadėjo, kad dar rugsėjo mėnesį Privalomojo sveikatos draudimo fondo tarybos posėdyje bus patvirtinta šio gyvybiškai svarbaus vaisto kompensavimo tvarka. Bet taip neatsitiko.

"Hematologai "Glivec" atradimą laiko didžiausiu pastarojo dešimtmečio įvykiu", - teigė docentas J.Balsys.

2001 metais Jungtinių Amerikos Valstijų maisto ir vaistų agentūra vaistus "Glivec" registravo per rekordiškai trumpą trijų mėnesių laiką, nors vidutiniškai ši procedūra Amerikoje trunka bent metus.

Preparatas vartojamas ir Europoje.

Lietuvos hematologai dėl "Glivec" kompensavimo kreipėsi į Ligonių kasą vasaros pradžioje.

Tačiau jau 14 mėnesių Lietuvos kompensuojamųjų vaistų sąrašas nėra koreguojamas.