Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės "Vilmorus" direktorius Vladas Gaidys BNS komentuodamas Seimo pirmininkės Irenos Degutienės idėją surengti pirmalaikius rinkimus liepą, pažymėjo, kad "žmogus gyvena ne tik astronominiame, bet ir socialiniame laike".

"Būsiu banalus, bet liepos ir ypač rugpjūčio mėnesiai yra atostogų metas. Tai ne tik malonumo sau laikas, bet ir įsipareigojimai šeimai. Mes patys, dirbantys viešosios nuomonės apklausose, su tuo susiduriame kiekvienais metais darydami apklausas. Liepos mėnesį tą padaryti labai sunku, rugpjūtį praktiškai neįmanoma. Žmonės išvažiavę toliau ar arčiau, trumpam ar ilgam, bet mieste jų labai sunku surasti", - kalbėjo V.Gaidys.

"Idealiu atveju, visi turėtų turėti vienodą tikimybę dalyvauti rinkimuose. Birželį problemų rinkimų kampanijai ir rinkimams matau mažiau, arba mėnesiu vėliau - rugsėjį", - sakė sociologas.

Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto atstovė Ainė Ramonaitė BNS sakė, kad dėl pirmalaikių rinkimų gali nukentėti ne tik rinkėjų aktyvumas, bet ir neseniai įsikūrusios politinės partijos.

"Tam tikri dalykai yra akivaizdūs. Išloštų tos partijos, kurios yra labiau pasiruošusios, o praloštų tos, kurios kampaniją planavosi keliais mėnesiais vėliau. Tam tikra prasme, labiau praloštų naujosios partijos, kurios tik dabar ateina į politinę areną ir galbūt neturi pakankamai finansų sukaupusios ir apskritai stokoja patirties", - sakė ji.

"Jeigu liepos pradžioje, tai žmonės gal dar neišvažiavę atostogauti, bet jeigu vidury ar pabaigoje gali būti techninių problemų, nes dėl (atostogų) judėjimo balsuoti darosi sunkiau. Dėl to gali nukentėti rinkimų aktyvumas", - kalbėjo politologė.

Tačiau ji pridūrė, kad šios priežastys "nėra fundamentalios".

"Jeigu iš tikrųjų Vyriausybei būtų sudėtinga dirbti ir Seime prasidėtų nesutarimai, tokia išeitis galėtų būti. Nemanau, kad rinkimų datos atkėlimas galėtų ką nors iš esmės keisti", - teigė TSPMI ekspertė.

Konservatorė I.Degutienė trečiadienį sakė, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai galėtų būti surengti liepos mėnesį. Jos teigimu, prezidentei Daliai Grybauskaitei nusprendus neatleisti vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, parlamente dar išaugo "politinė trintis", todėl organizuoti Seimo darbą yra sudėtinga.

Eiliniai Seimo rinkimai planuojami spalio mėnesį.