Tarnybinės etikos sargai pareiškė, kad P. Milašauskas, leidęs sau pavaldiems asmenims ne darbo metu pasinaudoti ir pats pasinaudojęs tarnybiniu visureigiu "Huyndai Terracan" privačiais tikslais, t. y. medžioklei, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Įtarus, kad VTF vadovas galėjo pažeisti šį įstatymą, į tarnybinės etikos sargus kreipėsi ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Premjeras A. Brazauskas, trečiadienį žurnalistų paklaustas, kaip elgsis su tarnybinei etikai nusižengusiu pareigūnu, teigė kol kas nesąs apsisprendęs. "Žiūrėsime, ką toliau daryti. Gausime informaciją ir toliau spręsime", - sakė premjeras.

Anksčiau A. Brazauskas yra pareiškęs, kad atleisti P. Milašauską būtų labai sudėtinga. Pasak ministro pirmininko, šio pareigūno padėtis ypatinga, nes jis - ne valdininkas, o valstybės įmonės vadovas.

Spalio 19 dieną Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento inspektoriai sulaikė VTF vadovą ir dar tris asmenis miške netoli Medeišių kaimo Ignalinos rajone. Vyrai neturėjo medžioklei būtinų dokumentų ir šaudė pasišviesdami prožektoriumi, nors Medžioklės taisyklėse tai griežtai draudžiama. Pareigūnai medžiotojų bagažinėje rado tris stirnas: patelę, jauniklį ir patiną. Jų sekimas ir sulaikymas buvo nufilmuoti, įrašai perduoti Utenos aplinkos apsaugos regiono departamentui.

Utenos regiono aplinkos departamentas P. Milašauskui dėl Medžioklės taisyklių pažeidimo skyrė 1250 litų administracinę baudą, taip pat buvo konfiskuotas medžioklinis šautuvas. Šį sprendimą VTF generalinis direktorius apskundė teismui.

Tokiomis pačiomis baudomis departamentas nubaudė kartu medžioklėje dalyvavusius VTF Nekilnojamojo turto valdymo skyriaus specialistą Rimą Mikaliūkštį ir vairuotoją Vytautą Radavičių. Iš R. Mikaliūkščio buvo konfiskuotas karabinas ČZ su optine sistema.

Medžioklės vadovui vilniečiui, "Padysnio" būrelio, kurio kvietimu Ignalinos rajone medžiojo minėti piliečiai, medžiotojui Jonui Broniui Jaruševičiui buvo skirta 1150 litų bauda, iš jo konfiskuotas prožektorius. Už neteisėtai sumedžiotus žvėris medžiotojai turėjo sumokėti 1274 litus.

VTEK tiriant šios medžioklės aplinkybes paaiškėjo, kad valdininkai tarnybinį automobilį buvo išsinuomoję. Jie pateikė dokumentus, įrodančius, kad už automobilio nuomą buvo sumokėta. Tačiau Vidaus reikalų, Finansų ir Susisiekimo ministerijos nurodė, jog tokiu atveju nuomotis valstybės įstaigos turtą neleistina.

"Nuomos sutarties teisėtumas mums sukėlė abejonių, bet mes šio klausimo netyrėme, o medžiagą perduosime Valstybės kontrolei. Jei auditoriai manys esant reikalinga, galės ją analizuoti, - teigė VTEK pirmininkas Algirdas Meškauskas. - Tačiau nei sutartis, nei apmokėjimo už nuomą faktas nepateisina tarnybinio automobilio naudojimo pramogai".

Be to, anot A. Meškausko, valstybei priklausantis automobilis buvo išnuomotas be konkurso, o pagal įstatymus taip galima daryti tik vadovaujantis viešuoju interesu.

Nuo 1998 metų kovo veikiantis VTF yra pelno siekianti valstybės įmonė, kuriai vadovauja Vyriausybės paskirta valdyba.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato, kad jį pažeidęs pareigūnas gali būti 1 metus neskatinamas ir nekeliamas į aukštesnes pareigas. Tokį pareigūną atleidus, jis 3 metus negalėtų būti priimamas į valstybės tarnybą. Kaip bausti tarnybinę etiką pažeidusį pareigūną, sprendžia jo tiesioginis vadovas arba asmuo, kuriam jis yra pavaldus.