Eisenos dalyviai pajudėjo nuo Katedros aikštės Gedimino prospektu link Lukiškių aikštės, kur pasakytos politikų ir organizatorių kalbos bei sugiedotas himnas.

Į eitynes dalyviai pajudėjo nešdami plakatus „Didžiuojuosi, jog esu lietuvis!“ ir „Lietuviais norime ir būt...“.

Eitynes pavadinimu „Tėvynei“ organizavo Lietuvių tautinis centras ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga su šūkiu „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“. Kiti dalyviai nešė plakatus „Skin head už gimtąją Lietuvą, rasę ir tautą“, einantys skandavo šūkius „Ne Rytams ir Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“, „Didžiuokis ir atmink savo lietuvybę“.

Tačiau ant šaligatvių susirinkę miestiečiai ir miesto svečiai einančiuosius pasitiko plakatais ir užrašais „Fašizmui – ne“, „Šiandien – rudos eisenos, rytoj – dujų kameros?“, „Vakar – Juden raus, šiandien – Lietuva lietuviams?“ ir kitais.

Tradicinės eitynės prasidėjo taikiai, organizatoriai dalyvius ragino nešiukšlinti ir švęsti linksmai, tačiau eitynių dalyviams einant pro restoraną „McDonald‘s“ staiga prieš minią iššoko trys - keturi asmenys ir bandė sutrikdyti eitynes. Juos iš karto sulaikė ir išsivežė policijos pareigūnai. Kitų incidentų išvengta.

„Vakar juden raus, šiandien Lietuva – lietuviams“, „Fašizmui – ne“, - buvo rašoma išsišokusių jaunuolių plakatuose. Beje, prie Vyriausybės eitynių dalyvius pasitiko Algirdo Paleckio vadovaujamo Socialistinio liaudies fronto nariai.

Eitynėse buvo taikiųjų nacionalistų

„Miestieti! Žiniasklaidoje tu dažnai girdi melą apie tautininkų rengiamas eitynes, kuriomis siekiama pažymėti lietuvių tautai svarbias šventes ir sukaktis. Kiekvieną dieną ant mūsų pilamos pamazgos, svaidomasi nepagrįstais kaltinimais, visuomenės akyse kuriamas „fašizmo baubas“, - dėstoma eitynių žiūrovams dalintuose lankstinukuose.

Vieni renginio dalyviai nešėsi plakatą su užrašu „Taikusis nacionalizmas“.

„Taikusis nacionaliszmas reiškia, kad esame visų šalių tautininkai bendraminčiai, tam tikra prasme broliai. Mes esame visi už tautų Europą, už draugystę ir bendradarbiavimą. Tautiškumas yra vertybė ir mes, visos tautos, esame labai svarbios ir vienodai vertingos ir mes turime savo tiek istorines, tiek dabartines žemes ir visi sugyvename taikiai ir siekiame bendros gerovės“, - sakė organizacijos „Nationia“, žygiavusios su šiuo šūkiu, atstovas Andrius Jankauskas.

„Esame tautininkai, mylime savo šalį, norime, kad jaunimas geriau gyventų. Nepastebėjau jokių incidentų, tik labai buvo daug policijos, net nustebau, nes gyvenime niekas taip nesaugojo. Mes esame geriečiai“, - įspūdžiais dalijosi eitynėse dalyvavusi Ermeta iš Panevėžio.

„Eitynes vertinu teigiamai – šventė. Gal man kai kas ir nepatinka, bet vertinu teigiamai. Niekada gyvenime nesakyčiau, kad čia neonacių eitynės“, - teigė dalyvė Aušra.

Kitas eisenos dalyvis, nešęs Lietuvos vėliavą, tai pat pasakojo, jog eitynės yra taikios ir jokios nesantaikos nekursto.

„Dalyvavau, dalyvauju kiekvienais metais, man tai tapo tradicija. Dalyvauju todėl, kad esu lietuvis ir man Kovo 11 yra viena svarbiausių švenčių lietuvių tautai. Tikrai noriu šią šventę paminėti, manau, kad prisijungiau prie puikių žmonių kompanijos, kurie supranta visus laisvės gynėjus, jų kovas ir jų nuopelnus“, - paaiškino jaunuolis Matas, teigęs, kad renginyje „Švęskime laisvę“ nedalyvausiąs, nes tuo metu klausys koncerto.

Pasak jo, tautininkų ir kitų patriotiškai nusiteikusių žmonių eitynėse gali dalyvauti visi žmonės ir niekas jų pagal pažiūras neskirsto.

„Kviečiami visi žmonės, patriotai, tikrai čia yra laisvas priėjimas. Nežinau, galbūt susirenka įvairių ideologijų žmonių, galbūt ten yra ir neonacių, galbūt yra ir liberalių žmonių, tačiau, jeigu jie visi kartu sutaria, tai nematau tame problemos“, - dėstė Matas.

Tačiau istoriniais ir aktualijų klausimais rašančio tinklalapio defendinghistory.com redaktorius ir mokslininkas Dovidas Katzas laikosi kitos nuomonės ir primena 2008 m. eitynes, kai buvo kurstoma rasinė nesantaika.

„Tai yra didelė tragedija Lietuvai, kad šalies vadovai leidžia neonaciams žygiuoti šios gražios sostinės centre šią nuostabią nepriklausomybės dieną. Jie yra neonaciai, nes kai jie galėjo, jei šaukė „Juden raus“, mes buvome čia 2008 m. Kodėl premjeras arba prezidentė negali turėti politinės valios pasakyti, kad savo kadencijos metu, jie (neonaciai – aut. past.) nežygiuos per mūsų nepriklausomybės dieną Vilniaus centre? Kas čia yra tokio sudėtingo? Manau, tai yra nesėkmė“, - savo nuomonę išsakė mokslininkas.

Patriotinėmis vadinamos eitynės susilaukė kontraversiškų vertinimų dėl šūkių, pavyzdžiui, „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“, taip pat dėl to, kad jose žygiuoja ir nacionalistiškai nusiteikusių žmonių.

44,4 proc. gyventojų smerkia kasmetines eitynes su šūkiu „Lietuva – lietuviams“ ir mano, kad jos daro gėdą Lietuvai. Eitynių šūkiams pritaria tik 13,3 proc. gyventojų, o 41 proc. neturi nuomonės, paaiškėjo „Spinter tyrimams“ atlikus gyventojų apklausą. Neigiamai Kovo 11-osios eitynes dažniau vertina 25-45 metų amžiaus, aukštąjį išsilavinimą turintys ir didesnes pajamas gaunantys gyventojai. Taip pat pastebima, kad eitynes dažniau smerkia didmiesčių gyventojai.

Vienoms pasibaigus prasidės kitos

Iš viso sekmadienio popietę Gedimino prospektu leista žygiuoti ne daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, policijos duomenimis, eisenoje dalyvavo 800-900 žmonių, tačiau kartu su žiūrovais jų buvo iki 3 tūkstančių.

Buvo pabrėžta, kad renginys yra nepolitinis, tačiau prie Genocido aukų muziejaus kalbas sakė Nepriklausomybės akto signataras Romualdas Ozolas, Tautininkų sąjungos pirmininkas ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Seime Gintaras Songaila, Lietuvos centro partijos pirmininkas Eugenijus Skrupskelis ir kiti.

Pasibaigus eitynėms „Tėvynei“, visi norintieji buvo kviečiami į koncertą ant Tauro kalno, o norintys gali dalyvauti 16.00 val. prasidedančiame renginyje „Švęskime laisvę“.

Iš viso per sekmadienį vyksiančius renginius tvarką turės užtikrinti net 450 policininkų. Dėl viso pikto, pasiruošę bus ir riaušių malšinimui apmokyti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.