Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovai pasirašė susitarimą, kad mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo sistema bus pritaikyta teikti privačių interesų deklaracijas bei sukurtos patogios priemonės jas pildyti. Deklaracijos bus saugomos mokesčių inspekcijos duomenų bazėje.

„Popierinių interesų deklaracijų nebeliks. Liks tiktai patogios elektroninės. Kas anksčiau popierines pildė, žino kokias tai problemas sukelia ir kaip sunku tai administruoti. Tai sutaupys ir biudžeto lėšų ir duos galimybę analizuoti žymiai atidžiau tuos duomenis, kuomet jie yra elektroninėj erdvėj“, – sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Remigijus Rekerta.

Privačių interesų deklaracijas privalo pildyti šalies bei vietos politikai, pareigūnai, tarnautojai, prokurorai, teisėjai. Šiuo metu viešas deklaracijas pildė 12 000 asmenų, o apskritai interesus deklaruodavo apie 150 000 asmenų. Jų darbovietėse, tai yra įvairiose institucijose ir buvo saugomos popierinės deklaracijos. Su jomis praktiškai buvo neįmanoma susipažinti ir jų kontroliuoti.

„Šitoje deklaracijoje yra privaloma, pasikeitus deklaracijai, įnešti tam tikras pataisas, jeigu žmogus įvykdė tam tikrus sandorius, t.y. patyrė išlaidas. Be abejo, mes matysime tas išlaidas beveik iš karto“, – sako Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Vytautas Vitkevičius.

„Yra dalis žmonių kur kažką pamiršo truputėlį, kažkur, gal bijo išsiviešinti, nes bus nubausti, nes jau praleido terminus. Šiuo metu atsiradus elektroniniam deklaravimui, visi galės deklaruoti iš naujo. Tiksliau, privalės deklaruoti iš naujo ir taip jie išvengs pažeidimo“, – sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narys Deivydas Rimkevičius.

Privačių interesų deklaracijas elektroniniu būdu bus privaloma užpildyti per vieną mėnesį nuo birželio 1 dienos.