Šį šeštadienį, kovo 10 d., prasidės eilinė Seimo pavasario sesija. Vienas iš pavasarį numatomų svarstyti projektų – Seimo rinkimų įstatymo pakeitimai, kurie po aštuonerių metų pertraukos gali vėl leisti R.Paksui kandidatuoti į parlamentarus. Pernai gruodį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras parengė įstatymo projektą, numatantį, kad „Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jei nuo sprendimo pašalinti iš einamų pareigų ar panaikinti mandatą įsigaliojimo dienos nepraėjo aštuoneri metai“.

Jeigu šis projektas būtų priimtas ir įsigaliotų, R.Paksas jau galėtų dalyvauti šį rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, nes nuo jo pašalinimo iš prezidento pareigų bus praėję daugiau kaip aštuoneri metai. S.Šedbaro parengtą įstatymo projektą numatyta pateikti ir svarstyti Seimo pavasario sesijoje, tačiau iki šiol neaišku, ar įstatymas galų gale bus priimtas.

Todėl politikai kol kas atsargiai kalba, kad Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis R.Paksas jau šį rudenį galės dalyvauti Seimo rinkimuose. „Jokiu būdu negalima teigti, kad R.Paksas jau galės dalyvauti rinkimuose. Šansai, sakyčiau, – pusė per pusę. Dar reikia klausimą apsvarstyti, priimti įstatymą, vėliau sulaukti, kol jis įsigalios. Tai gali ilgokai užtrukti“, – sakė S.Šedbaras.

Beje, Seimo teisininkai, vertindami S.Šedbaro projektą, išvis nepateikė jokių pastabų, nors paprastai gana kruopščiai atkreipia dėmesį į bet kokius galimus įstatymo prieštaravimus jau priimtiems KT sprendimams. Tačiau kodėl šiuo atveju nėra pastabų dėl galimo prieštaravimo KT doktrinai, patys Seimo teisininkai nekomentuoja. „Manau, jie negali nekreipti dėmesio į Strasbūro teismo sprendimą, ne tik į KT nustatytą konstitucinę doktriną. Jokio politinio užsakymo vykdymo čia tikrai neįžvelgčiau“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas.