H.Žukauskas prieš dvi dienas VTEK išsiuntė užklausimą, kad pastaroji ištirtų, kas kaltas ir kas turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad, jo nuomone, buvo pažeistos Korupcijos prevencijos įstatymo 9 straipsnio 2, 3, 4 dalys. Parlamentaras prašo išsiaiškinti, ar pats prezidentas nesilaikė įstatymo, ar tai jis padarė dėl patarėjų aplaidumo.

Pasak teisinio akto, informacijos apie asmenį, jo biografiją, siekiantį eiti pareigas valstybės įstaigoje, pateikimas yra privalomas.

H.Žukauskas kreipimesi primena, kad šalies vadovas V.Adamkus Generalinės prokuratūros suteikti informacijos apie būsimą vidaus reikalų ministrą Gintarą Furmanavičių paprašė po to, kai dekretas dėl Vyriausybės paskyrimo buvo jau pasirašytas.

Prezidento patarėjas Darius Gudelis žurnalistams yra sakęs, kad Prezidentūra medžiagos apie G.Furmanavičių jau turėjo, o į Generalinę prokuratūrą kreipėsi tik papildomos informacijos, tačiau H.Žukauskui tokie tvirtinimai neatrodo svarūs. Parlamentaras abejoja ir dėl Juozo Antanavičiaus paskyrimo švietimo ir mokslo ministru tvarkos.

„Aš nieko neteigiu. Aš tiesiog noriu išsiaiškinti. Žinau, kad prezidentui buvo pateikta daugiau kandidatų į ministrus nei reikėjo, tačiau juk du kandidatai į ministrus buvo pakeisti tą pačią dieną po pasitarimo. Be to, žinau, kad J.Antanavičiaus nuomonės, ar jis sutiktų būti kandidatu į ministrus, buvo atsiklausta tik gruodžio septintos dienos, kada dekretas buvo pasirašytas, išvakarėse“, - aiškino DELFI H.Žukauskas, svarstęs, kada buvo patikrinta J.Antanavičiaus biografija.

VTEK pirmininkas Algirdas Meškauskas DELFI teigė, kad kol kas jis nieko komentuoti negalįs, nes komisijos H.Žukausko siųstas užklausimas dar nepasiekė. Pasak A.Meškausko, komisija, susipažinusi su parlamentaro atsiųstu pareiškimu, išsiaiškins aplinkybes.

DELFI primena, Generalinė prokuratūra šiandien pateikė atsakymą į žodinį Prezidentūros užklausimą. Prokurorai patvirtino tai, ką yra minėjęs pats G.Furmanavičius: išvadose rašoma, kad paskirtasis Vidaus reikalų ministras skandalingoje EBSW byloje buvo apklaustas kaip liudytojas.

Be to, prokuratūra nurodo, jog G. Furmanavičiaus patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimas tiriant EBSW bylą nebuvo sprendžiamas, nes nebuvo surinkta faktinių duomenų, kad G.Furmanavičius galėjo dalyvauti koncerno nusikalstamoje veikloje.