Per vizitą, kuris truks iki trečiadienio, bus aptarti dvišaliai Lietuvos ir Izraelio santykiai, jų plėtojimo perspektyvos ir kryptys, Europos Sąjungos ir Artimųjų Rytų taikos proceso aktualijos, bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Ministras Izraelyje lankosi šios šalies užsienio reikalų ministro kvietimu paminėti abiejų valstybių diplomatinių santykių užmezgimo 20-metį.

Kartu su ministru į Izraelį vyks Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Tarpparlamentinių ryšių su Izraelio Knesetu grupės pirmininkas Emanuelis Zingeris ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

A. Ažubalis Izraelyje susitiks su šios šalies parlamento Kneseto pirmininku Reuvenu Rivlinu, vicepremjeru ir gynybos ministru Ehudu Baraku, vicepremjeru ir žvalgybos bei atominės energetikos ministru Danu Meridoru, vicepremjeru ir strateginių reikalų ministru Moshe Ya'alonu, užsienio reikalų ministru Avigdoru Libermanu, Kneseto Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva grupės nariais, Holokausto tyrimų centro ir muziejaus direktoriumi Avneru Šalevu, Herclijos tarpdisciplininio centro vadovais ir Izraelio litvakų bendruomenės nariais.

Siekiant plėsti Lietuvos ir Izraelio prekybinius ir ekonominius santykius, paskatinti verslininkus investuoti Lietuvoje, A.Ažubalis susitiks su Izraelio ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentu Leniu Judesu, Lietuvos garbės konsulais Izraelyje bei Izraelio ir Pietų Afrikos Respublikos verslininkais.

Ministras lankysis Yad Vashemo muziejuje Jeruzalėje - didžiausiame pasaulyje Holokausto tyrimų centre - ir pagerbs Holokausto aukas.

A.Ažubalis dalyvaus Lietuvos ir Izraelio intelektualų forume Herclijoje. Didžiausios Izraelyje privačios aukštosios mokyklos Globalių tyrimų ir tarptautinių santykių centro studentams Lietuvos diplomatijos vadovas skaitys paskaitą "ES ir jos kaimynai: svarbiausi uždaviniai (didžiausi iššūkiai). Žvilgsnis iš Lietuvos".

Pasaulio žydų diasporos muziejuje Tel Avive A.Ažubalis atidarys parodą "Žydų praeities pasaulis - šiandienos viltis" apie Holokaustą išgyvenusių žydų gyvenimą Lietuvoje.

Kovo 5 dieną užsienio reikalų ministras lankysis Palestinos savivaldoje ir susitiks su jos prezidentu Mahmudu Abasu, ministru pirmininku Salamu Fajadu ir užsienio reikalų ministru Riadu Al Malkiu.

Lietuvos ir Izraelio diplomatiniai santykiai užmegzti 1992 metų sausio 8 dieną.