Anot ugniagesių gelbėtojų, pagal esamas vandens atsargas sniege potvynis turėtų būti mažesnis už vidutinį, bet kadangi ledas storas, vandens lygį gali padidinti ledų sangrūdos, ypač Nemuno žemupyje ir Neryje žemiau Jonavos.

Pajūrio upėse vandens lygis artimiausiomis dienomis pakils, bet vėliau prognozuojamas atšalimas. Laukiama, kad vandens atsargų sniege dar padidės, be to, potvynio dydžiui įtakos turės ir orai.

"Potvynio dydžio prognozė bus koreguojama pagal naujus stebėjimų duomenis ir meteorologines sąlygas", - teigiama pranešime.

Trečiadienį departamente vyko pasitarimas dėl pasirengimo galimam pavasariniam potvyniui. Lietuvos kariuomenės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Policijos departamento, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro ir departamento atstovai aptarė pasirengimo ir veiksmų derinimo galimybes pavasarinio potvynio metu.

Kilus potvyniui, PAGD į Nemuno žemupį siųs departamento ekstremaliųjų situacijų operacijų centro Mobiliąją pajėgų koordinavimo grupę, kuri valdys civilinės saugos sistemos pajėgas ir koordinuos jų veiksmus potvynio zonoje. Be to, siekdami iš anksto prognozuoti ir įvertinti galimo potvynio grėsmę, pareigūnai rengia potvynio zonos Nemuno žemupyje kompiuterinius ir topografinius žemėlapius.

Potvynio zonoje esančios Klaipėdos ir Tauragės priešgaisrinėse gelbėjimo tarnybose yra sudarytos mobilios ugniagesių gelbėtojų grupės, kurios budi visą parą ir gali išvykti padėti nelaimėje atsidūrusiems gyventojams. Į pagalbą Šilutės rajone potvynio apsemtų sodybų gyventojams bus skiriama ratinė amfibija "BAZAS". Šilutės ir Pagėgių gelbėtojai į nelaimės vietą vyks specialiai parengtais gelbėjimo automobiliais, motoriniais laivais, gelbėjimo kateriais bei gaisriniais gelbėjimo automobiliais.

Taip pat ugniagesiai gelbėtojai yra pasirengę padėti Kauno, Panevėžio, Prienų ir kitų savivaldybių gyventojams, per kurių teritorijas teka didžiosios šalies upės ir yra pavojus kilti potvyniui.

PAGD kartu su Kaliningrado srities Vyriausiąja civilinės gynybos ir ekstremalių situacijų valdyba derina bendrus veiksmus dėl pasirengimo ir veiksmų pavasarinio potvynio Nemuno upės baseine. Tarp abiejų šalių numatytas keitimasis informacija ir pagalbos teikimo tvarka.

Pavasario potvyniui ruošiasi ir Lietuvos kariai. Pagal Lietuvos kariuomenės ir PAGD susitarimą, gavę departamento prašymą, į potvynio apsemtą regioną išvyks 30 nuolatinės parengties Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono karių. Be to, Lietuvos kariuomenė gelbėjimo darbams potvynio zonoje skyrė dvi plaukiojančias vikšrines amfibijas, o potvynio semiamas teritorijas žvalgys sraigtasparnis MI-8.

Jei bus poreikis, potvynio zoną žvalgys ir vykdys žmonių paieškos darbus Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniai. Be to, jie gelbės žmones nuo ledo lyčių, ieškos skenduolių, likviduos kitus incidentus vandenyje.

Ugniagesiams gelbėtojams talkins ir Policijos departamento pareigūnai. Jie pasirengę atlikti žvalgybą apsemtose teritorijose, rinkti informaciją apie užlietas sodybas, kelius, pasienio kontrolės punktuose perspėti asmenis apie veiksmus, staiga pakilus vandens lygiui.