Pirmadienį Seimo kontrolierė surengė jau antrąjį romų bendruomenės ir sostinės atstovų susitikimą per pastarąsias kelias dienas. Jo metu romų bendrijos pirmininkas Stepas Visockas kaltino valdininkus nugriovus gyvenamą pastatą, kuriame buvo įsikūrusi senutė su vaikais.

Kitą savaitę romų bendruomenės atstovai, savivaldybės ir apskrities atstovais vėl sės derėtis - šįkart Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko kabinete. Iki to laiko nelegalių statinių griovimo darbai sustabdyti.

"Net jei nuspręstų nelegaliai statytus namus griauti, tokie darbai nelabai gali vykti iki kitų metų kovo - balandžio mėnesių, kol nebus teismo sprendimo", - tvirtina R.Šalaševičiūtė.

Pasak jos, visus tabore esančius pastatus galima vadinti savavališkais, nes ten žemė nėra niekaip įteisinta. Jos teigimu, pernai Vilniaus savivaldybės komitetai svarstė galimybes parengti šios teritorijos detalųjį planą, prašant Vyriausybės žemės sklypo panaudai, tačiau reikalai taip ir nepajudėjo.

Vis dėlto Seimo kontrolierė ragina elgtis civilizuotai su romais, kurie tabore stovinčius pastatus vadina savo namais.

Įsikišus R.Šalaševičiūtei, dar penktadienį sostinės valdininkai bei taboro gyventojai susėdo derėtis, ir savivaldybės atstovai sutiko nelegalių statybų griovimo darbus sustabdyti.

Praėjusį ketvirtadienį Vilniaus savivaldybė nelegalius negyvenamus taboro statinius pradėjo griauti siekdama, kad narkotikų gamybos ir platinimo centru tapęs taboras nebesiplėstų.

Savivaldybės atstovai tikina ateityje planuojantys nugriauti visus nelegalius namus čigonų tabore, o jo gyventojus iškeldinti kitur. Drauge miesto valdžia žada vykdyti įvairias socialines programas, skirtas padėti iš skurdo išbristi nedarbu besiskundžiantiems romams.

Tačiau čigonai ne visada priima siūlomą pagalbą - savivaldybės siūlyta galimybe tvarkyti skverus, parkus, viešąsias miesto erdves bei dirbti kitus viešuosius darbus romai nepasinaudojo. Buvo planuota, kad mėnesinis viešuosius darbus atliekančiųjų atlyginimas sudarytų apie 400 litų.

"Jie nenori dirbti. Romams buvo pasiūlyta 50 darbo vietų, tačiau jie pareiškė nenorintys dirbti. Du lyg ir buvo sutikę, tačiau sutartu laiku į darbą neatėjo", - BNS praėjusią savaitę teigė Vilniaus savivaldybės Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriaus vedėjas Darius Šaluga.

Spalio pradžioje įrengę policijos postą bei sumontavę 5 vaizdo kameras sostinės savivaldybė ir policija pradėjo aktyviai kovoti prieš romų tabore įsišaknijusią prekybą narkotikais. Į policijos posto pastatymą tabore reaguota agresyviai - jis buvo sudegintas. Bet miesto valdžia postą netrukus atstatė.