V.Adamkus nepatenkintas dviem kandidatais į ministrus - Darbo partijos atstovu Viktoru Muntianu, kuris pretenduoja tapti vidaus reikalų ministru, ir socialdemokratu Rimantu Vaitkumi, kuriam numatytas švietimo ir mokslo ministro postas.

Kaip žurnalistams, kartu su prezidentu lėktuvu skrendantiems į Kijevą, teigė šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė, savo poziciją dėl ministrų kabineto V.Adamkus pasakys per artimiausias dienas, o valdančiosios koalicijos partijų lyderiams prezidento pozicija yra žinoma.

Pagal Konstituciją ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Tuo tarpu pats A.Brazauskas teigia, kad nėra nusiteikęs keisti ministrus, tačiau dar žada kalbėtis su prezidentu.

"Aš kol kas nenusiteikęs, kalbėsime su prezidentu. Tai yra ne mano vieno kaprizas, tai yra koalicijos partnerių klausimas", - pirmadienio popietę prieš Socialdemokratų partijos prezidiumo posėdį sakė A.Brazauskas.

Socialdemokratų lyderis pripažino, kad esama "įvairių variantų".

"Mes negalime laikyti. Vyriausybės formavimas turi būti pabaigtas laiku, norisi viską baigti taikingai", - tikino premjeras.

A.Brazauskas tiki, kad ministrų kabinetas bus patvirtintas iki ketvirtadienio, kada yra numatytas Vyriausybės programos teikimas Seime.

Bijodama, kad prezidentas neskirs kai kurių asmenų ministrais, valdančioji dauguma pradėjo kalbėti apie daugiausiai kontraversiškų kalbų keliančių asmenų pakeitimą kitais.

Pirmadienį prieš pietus Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius žurnalistams pareiškė, jog koalicija yra pasirengusi pakeisti kandidatus, jeigu prezidentas nedelsdamas ir aiškiai įvardys svarias priežastis, kodėl jie negali užimti ministrų postų.

"Jei prezidento įvardytos priežastys bus svarios, pačios partijos, žinoma, į tai atsižvelgs. (...) Keturios partijos, sudarančios valdančiąją daugumą, ras tinkamų ministrų, galinčių pakeisti netinkamas kandidatūras", - sakė A.Skardžius.

"Prezidentas turi nedelsti įvardinti kandidatų trūkumus, nes delsimas patvirtinti Vyriausybę trukdo normaliai valstybės veiklai", - pažymėjo jis.

Pirmadienį su prezidentu Valdu Adamkumi susitikęs į krašto apsaugos ministrus siūlomas socialdemokratas Gediminas Kirkilas žurnalistams neatmetė galimybės, jog gali būti keičiamas į švietimo ir mokslo ministrus siūlomas R.Vaitkus, tačiau teigė, kad šis klausimas "dar nenuspręstas".

R.Vaitkui, einant švietimo ir mokslo viceministro pareigas, Lietuvoje buvo legalizuoti Latvijoje registruoto Baltijos rusų instituto absolventų diplomai, tarp jų - ir sufalsifikuoti.

Tuo tarpu, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas BNS pirmadienį ryte teigė, jog partija neketina atšaukti į vidaus reikalų ministrus pasiūlyto Viktoro Muntiano.

"Kol kas mes nesiruošiame nieko keisti", - BNS sakė V.Uspaskichas.

Tuo tarpu pats V.Muntianas BNS pareiškė, kad lieka "geriausiu kandidatu į vidaus reikalų ministrus".

Prezidentas yra pareiškęs, kad ministrais turėtų tapti aukštos kompetencijos ir nepriekaištingos reputacijos asmenys.

Konstitucijoje numatyta, kad per 15 dienų nuo paskyrimo premjeras turi pateikti Seimui Vyriausybės programą ir prezidento patvirtintą ministrų kabinetą.

Dekretą dėl Algirdo Brazausko skyrimo ministru pirmininku V.Adamkus pasirašė praėjusį pirmadienį.