Prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį tęsė susitikimus su kandidatais į ministrus.

Po pretendento į susisiekimo ministrus Z.Balčyčio vizito, prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė žurnalistams sakė, kad šalies vadovas galimo būsimo ministro paprašė atkreipti dėmesį, kad iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų šios ministerijos žinion pateksiančios lėšos būtų panaudojamos ten, kur jų labiausiai reikia.

R.Grumadaitė pažymėjo, kad susisiekimo sfera bus dosniausiai finansuojama sritis ateityje. Planuojama, kad 2004-2006 metais Lietuva infrastruktūros projektams gaus 1,5 mlrd. litų, iki 2013 metų iš viso šiai sferai numatoma skirti apie 4 mlrd. litų.

Kandidatas į ministrus Z.Balčytis tiki, kad turima lėšų panaudojimo sistema užtikrins, kad gauta parama bus panaudota skaidriai. „Mes tikrai esame įsitikinę ir garantuoti, kad pas mus jau veikia sistema“, - kalbėjo Z.Balčytis.

Pasak jo, yra keturių pakopų lėšų panaudojimo kontrolės sistema: pirmiausia, skelbiamas konkursas projektavimui, tada - konkursas dėl darbų atlikimo, konkursas dėl tų darbų priežiūros inžinieriaus parinkimo, po to skiriama auditinė priežiūra iš Europos Komisijos.

Be to, Z.Balčytis sakė, kad penkerius metus po šių darbų turi būti išlaikomi visi su tuo susiję dokumentai, kad juos galėtų patikrinti ES auditas.

Z.Balčytis žurnalistams sakė, kad ir toliau bus tęsiami kelių tiesimo darbai: bus rūpinamasi tarptautinių kelių renovavimu bei rajoninių kelių asfaltavimu. Z.Balčyčio teigimu, per paskutinius trejus metus iš viso buvo išasfaltuota 460 km rajoninių žvyrkelių. Tam kiekvienais metais buvo išleisto po 80 milijonų. Per tirs ateinančius metus vietinių kelių renovacijai bus skirta 500 milijonai litų.