Pernai spalio mėnesį skundą Europos žmogaus teisių teismui išsiuntęs 71 metų palangiškis pensininkas Vitoldas Čepulis pasiekė pirmąją pergalę – iš Strasbūro jis sulaukė pranešimo, kad skundas priimtas nagrinėti, šeštadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Europos žmogaus teisių teismas palangiškio paprašė pateikti papildomų dokumentų ir nurodyti prašomą atlyginti žalą.

„Siekiu, jog būtų pripažinta, kad atėmusi didelę dalį pensijos Lietuvos valstybė pažeidė mano žmogaus teises”, – dėsto V.Čepulis.

Jis prašo teismo įpareigoti Lietuvą kompensuoti išlaidas advokatui, grąžinti iš jo atimtą pensijos dalį ir atlyginti patirtą neturtinę žalą – 10 tūkst. litų.

Bendrovėje „Palangos komunalinis ūkis” šaltkalviu dirbančiam pensininkui buvo apskaičiuota beveik 907 litų pensija. Priėmus laikinąjį įstatymą dėl socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo nuo 2010 metų pradžios jo pensija buvo sumažinta 50 litų.

Tačiau kaip dirbančiam ir nemažą atlyginimą gaunančiam pensininkui valstybė jam priklausančią socialinę išmoką dar nurėžė iki 384 litų. V.Čepulis apskaičiavo, kad kas mėnesį vidutiniškai prarasdamas po 494 litus per dvejus metus jis neteko beveik 12 tūkst. litų, rašo „Lietuvos rytas“.