Laiške teigiama, jog liepos 13 dieną LCS valdyba nusprendė, jog skolai padengti po 100 tūkst. litų turi sumokėti europarlamentarų mandatus iškovoję E.Gentvilas ir Margarita Starkevičiūtė, likusius 180 tūkst. litų padengs partija.

BNS žiniomis, taip padalinti skolą pasiūlė partijos lyderis, Vilniaus meras Artūras Zuokas, su kuriuo E.Gentvilas pastarąjį pusmetį ne kartą konfliktavo. Laiške pranešama, kad M.Starkevičiūtė savo dalį jau sumokėjo.

Pati M.Starkevičiūtė BNS tvirtino savo asmeninės rinkimų kampanijos nevedusi ir išlaidų jai neturėjusi. Bendros Liberalų ir centro sąjungos kandidatų reklamos kampanijos išlaidos, anot M.Starkevičiūtės, buvo padengtos iš rėmėjų lėšų.

E.Gentvilas BNS patvirtino gavęs LCS laišką, bet teigė apie liepos mėnesio LCS valdybos sprendimą sužinojęs tik neseniai ir esąs dėl to nustebęs.

"Iš partijos yra padarytas UAB (Uždaroji akcinė bendrovė - BNS). Aš tikrai padėsiu partijai, bet A.Zuoko diktatūros nestiprinsiu", - BNS sakė E.Gentvilas.

E.Gentvilas teigė jau parėmęs partiją maždaug 15 tūkst. litų. Į Europos Parlamentą išrinkti Lietuvos atstovai gauna tokį pat atlyginimą, kaip ir eiliniai Seimo nariai - daugiau kaip 4 tūkst. litų.

Šių metų birželį Vilniaus merui A.Zuokui pasitraukus į Lenkiją esą dėl teisėsaugos pareigūnų ketinimų jį suimti, E.Gentvilas pareiškė, jog partijos lyderis savo veiksmais padarė didelę žalą partijai.

Vėliau E.Gentvilas ir A.Zuokas susikirto dėl Darbo atstovų partijos priėmimo į Liberalų ir demokratų aljansą už Europą.

E.Gentvilas taip pat kategoriškai priešinosi liberalcentristų dalyvavimui koalicijoje su populistine Darbo partija Lietuvoje. BNS šaltinių teigimu, A.Zuokas, savo ruožtu, prieš kelias savaites paragino pašalinti iš partijos E.Gentvilą.

A.Zuoko remiamas Algis Čaplikas praėjusią savaitę kelių balsų persvara parlamentinės Liberalų ir centro frakcijos seniūno rinkimuose nugalėjo E.Gentvilui artimą Eligijų Masiulį.

Minėtame LCS rinkimų štabo rašte apie finansinius įsipareigojimus primenama ne tik E.Gentvilui, bet ir į Seimą kandidatavusiems liberalcentristams.

Pasak laiško, pagal rugpjūčio 23 dienos LCS valdybos sprendimą į Seimą pirmajame dešimtuke įrašyti kandidatai turėjo sumokėti po 15 tūkst. litų, antrajame - 10 tūkst. litų.

Laiške pažymima, jog iš pirmojo dvidešimtuko savo dalis padengė tik A.Zuokas, Kęstutis Glaveckas, Gintaras Steponavičius, Eligijus Masiulis, Algis Čaplikas, Raimondas Šukys, Algirdas Gricius, Ž.Šilgalis.

"Derėtų nepamiršti, jog atstovaudami partijai, turime ne tik įgaliojimų, bet ir įpareigojimų bei įsipareigojimų", - tokiais žodžiais baigiamas LCS rinkimų štabo laiškas partiečiams.

Ž.Šilgalis BNS teigė, jog už dalyvavimą rinkimų kampanijoje nesusimokėjusiems partijos nariams sankcijos negresia, bet vėliau patikslino, jog galutinius sprendimus dėl to priims partijos valdyba.

"Kokios čia gali būti sankcijos? Nei jų į kalėjimą pasodinsi, nei iš partijos pašalinsi", - BNS sakė LCS rinkimų štabo vadovas.

"Mes tik priminėme apie ankstesnius valdybų sprendimus, o kaip jie (kandidatai - BNS) pasielgs - jų reikalas. Informaciją perduosime valdybai ir ji priims sprendimus", - pridūrė jis.

Europos Parlamento rinkimuose liberalcentristai iškovojo 2, Seimo rinkimuose - 18 mandatų.