Savivaldybės administracijos direktorius Zenonas Mačernius pasirašė įsakymą dėl ekstremalios situacijos atšaukimo, be kita ko, atsižvelgdamas į tai, kad gaisras buvo lokalizuotas, padėtis - stabilizuota, pasirūpinta gaisro padarinių likvidavimo bei išlikusių kultūros vertybių saugumo organizavimu, pranešė savivaldybė.

Per praėjusį ketvirtadienį Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos. Sudegė vienuolyne įsikūrusiame sakralinio meno muziejuje eksponuoti liturginiai reikmenys, gesinant gaisrą, nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Iš 343 vertybių sudegė apie 30, tarp jų - labai vertingi paveikslai ir knygos.

Skubiausiems darbams nuo gaisro nukentėjusiame Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje Vyriausybė iš rezervo artimiausiu metu numato skirti 150 - 200 tūkst. litų. Skubiai pinigų reikia tam, kad būtų laikinomis priemonėmis uždengtas vienuolyno stogas ir taip apsaugoti nuo papildomos drėgmės ansamblio mūrai.

Pastatai buvo drausti. Kultūros ministerijos teigimu, Bernardinų vienuolynas draustas 10 mln. litų, o Tytuvėnų Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčia - 6 mln. litų suma. Tačiau, anot premjero Andriaus Kubiliaus, draudimo pingais bus galima disponuoti tik po kurio laiko, o darbų čia reikia imtis nedelsiant.

Tytuvėnų vienuolyną apdraudusi bendrovė "Gjensidige Baltic" pirmadienį informavo po pradinio žalos vertinimo rezervavusi 3 mln. litų pastatui padarytai žalai kompensuoti. Bažnyčią apdraudusi "PZU Lietuva" pranešė, kad nelaukdama galutinių ekspertų išvadų, avansu pervedė pirmąsias lėšas - 45 tūkst. litų.

Tytuvėnų Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčia ir Bernardinų vienuolynas ansamblis laikomi vienu iš įspūdingiausių barokinių ansamblių Lietuvoje ir Šiaurės Rytų Europoje.