Dvyliktoji socialdemokratų ir socialliberalų sudaryta Vyriausybė veikė nuo 2001 metų liepos. Šalies Konstitucijoje numatyta, jog vyriausybė grąžina savo įgaliojimus prezidentui po Seimo rinkimų arba išrinkus prezidentą.

A. Brazausko vyriausybei grąžinus įgaliojimus, prezidentas per 15 dienų turės pateikti Seimui būsimos vyriausybės ministro pirmininko kandidatūrą. Konstitucija numato, jog ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Paskirtasis ministras pirmininkas taip pat per 15 dienų turės pateikti prezidentui naujojo ministrų kabineto sudėtį. Ministrus skiria ir atleidžia ministro pirmininko teikimu prezidentas.

A. Brazauskas neprognozavo, ar ilgai gali užtrukti naujosios vyriausybės sudarymas. Laikinojo Premjero teigimu, tai priklausys pirmiausia nuo prezidento, taip pat ir nuo Seimo.

Prezidento patarėjas Darius Gudelis užsiminė, jog laiko vyriausybės sudarymui yra beveik vienas mėnuo, tačiau ar būtent tiek ir užtruks vyriausybės formavimas, D. Gudelis taip pat nekomentavo. Pasak jo, vyriausybės formavimo trukmė priklausys ir nuo kitų įvykių, pavyzdžiui, Seimo pirmininko rinkimų pirmadienio pavakarę.

Skirtingai nei yra kalbėjęs socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas, A. Brazauskas teigė nematąs pagrindo keturių partijų - socialdemokratų, socialliberalų, Darbo partijos ir valstiečių partijos - koalicijos iširimui.

A.Brazauskas po pirmadienį įvykusio susitikimo su prezidentu sakė neketinąs komentuoti jokių konkrečių kandidatūrų į ministrus, nes oficialiai jokios kandidatūros dar nėra pateiktos.

A. Brazauskas teigė, jog socialdemokratų, socialliberalų, Darbo partijos bei valstiečių sutartas deleguojamų ministrų santykis neturėtų keistis. Iki šiol skelbta, kad socialdemokratams ir socialliberalams naujojoje vyriausybėje teks premjero ir 7 ministrų postai, "darbiečiams" - 5 ministrų, "valstiečiams" - vieno ministro portfelis.

Pagal Konstituciją, premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą.

Naujoji vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai.