Juose negalią turintys žmonės galės tobulinti savo socialinius įgūdžius ir gyventi savarankiškai. Kitais metais šalia turėtų iškilti ir nauji globos namai, kuriuose apsigyvens seni ir vieniši šiauliečiai.

Šiaulių globos namuose šiuo metu glaudžiasi 10 žmonių, kurie nekantriai laukia įkurtuvių Savarankiško gyvenimo namuose.

„Labai vilioja, nes čia labai oro mažai. Visi gulintys daugiausiai, o mes dar išeinam truputį ir pavaikštom. Na, vienu žodžiu, norėtumėm mes ten važiuoti“, – kalbėjo globos namuose gyvenanti Marija.

„Ir erdvės daugiau bus, ir gamta, žinoma, graži bus, ir svarbiausiai, galėsim savo sugebėjimus parodyti, pajudėt“, – sakė Vilgirdas.

Idėja Šiauliuose steigti Savarankiško gyvenimo namus kilo dar 2004-aisiais, tačiau dėl įvairių kliūčių darbai prasidėjo tik 2010-ųjų pabaigoje. Ant Rėkyvos ežero kranto stovintis senas keturių aukštų pastatas buvo visiškai rekonstruotas – apšiltintos sienos, stogo perdanga, pakeisti langai ir durys, sutvarkytos komunikacijos.

Pastate įrengta per pusšimtis kambarių, kuriuose galės apsistoti 87 pagyvenę žmonės ir žmonės, turintys fizinę, psichinę arba proto negalią, tačiau dar galintys iš dalies savimi pasirūpinti. Čia jie su specialistų priežiūra, bet savarankiškai gaminsis maisto, tvarkysis buityje, galės įgyti naujų darbo įgūdžių.

„Kalbame apie tai, kad čia galime daržą pasidaryti, sodą įveisti, tai yra visa tai, ko reikia užimti žmogų. Negana to, kad mes įsikūrę prie Rėkyvos ežero, tad galėsime ir dviračiais važinėtis, plaukioti“, – kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės globos namų direktorė Danutė Akaveckienė.

Naujakuriai į Savarankiško gyvenimo namus turėtų įsikelti gegužę. Iki to laiko ruošiamasi supirkti visą reikalingą įrangą, baldus. Ateityje šalia turėtų iškilti ir nauji senelių namai. Miesto centre esantys jau nebeatitinka higienos reikalavimų. Be to, naujai pastatytuose globos namuose būtų galima įkurdinti gerokai daugiau senelių.

„Šiaulių miestų savivaldybė šiuo metu yra padavusi paraišką globos namų naujam pastatui. Šiuo metu paraiška yra vertinama, kai bus įvertinta, bus pradėtas pirkti techninis projektas, paskui – rangos darbai. Kitų metų pavasarį prasidės statybos“, – planus dėstė Šiaulių m. savivaldybės Investicijų ir miesto plėtros skyriaus projekto vadovas Martynas Šiurkus.

Savarankiško gyvenimo namai rekonstruoti Europos Sąjungos fondų ir savivaldybės lėšomis.

Projekto vertė – daugiau kaip 6,5 mln. litų. Dar per 3 mln. litų iš ES fondų tikimasi gauti ir globos namų statyboms.