JAV leidžiamo savaitinio žurnalo "Defence News" tinklapyje buvo paskelbta, kad Lietuva norėtų pirkti priešlėktuvines raketas "Stinger" ir prieštankines raketas "Javelin" iš JAV.

Kaip BNS sakė krašto apsaugos viceministras Valdemaras Sarapinas, šiuo metu Lietuvos ekspertai analizuoja įvairių bendrovių pasiūlymus, tarp kurių, kaip patvirtino viceministras, yra ir minėta ginkluotė.

"Tačiau kol kas sprendimai nepriimti", - pažymėjo V.Sarapinas. Galimų sandorių sumos neskelbiamos.

Vyriausybės patvirtintame prioritetiniame įsigijimų projekte 2001-2003 metams numatyta pirkti vidutinio nuotolio prieštankinę ginkluotę, trumpojo nuotolio priešlėktuvinę ginkluotę, taktinio ryšio priemonių, transporto priemonių, logistinio aprūpinimo inventoriaus ir vidutinio nuotolio radarų.

Viceministro teigimu, iki šių metų pabaigos turėtų paaiškėti, iš kur bus perkama prieštankinė ginkluotė ir radarai, kitų metų pavasarį - priešlėktuvinė technika. Taip pat yra paskelbti tarptautiniai atvirieji konkursai transporto technikai ir logistikos priemonėms.

Pasak KA viceministro, radarai bus skirti oro erdvės stebėjimo stiprinimui, o likę penki įsigijimai - NATO standartus atitinkančios nuolatinės parengties brigados, kurią numatoma sukurti 2006 metais, apginklavimui.

Lėšos ginkluotės pirkimui bus skirtos iš KAM biudžeto. Šiais metais KA sistemai numatyta skirti 1,95 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) (šiemet apie 923 mln. litų). Kitais metais krašto apsaugai bus skirta 2 proc. BVP.

V.Sarapinas pažymėjo, kad nuo šių metų daugiau lėšų skiriama ginkluotės įsigijimui. Iki šiol NATO ekspertai rekomendavo didžiausią dėmesį skirti karių gyvenimo sąlygų gerinimui, infrastruktūros plėtrai. Dabar Aljanso specialistai Lietuvai patarė modernizuoti kariuomenę, įsigyti šiuolaikinių ginklų ir įrangos.

Pasak viceministro, praėjusiais metais tam buvo skirta 9 proc. viso KA biudžeto, šiemet įsigijimams planuoja išleisti 21 proc., kitąmet - 22-23 proc. viso gynybos biudžeto. NATO valstybės šiuolaikinės ginkluotės ir technikos pirkimui skiria apie 25 proc. gynybos biudžeto.