Pagal Seimo rinkimų įstatymą, kiekvienas save iškėlęs kandidatu į Seimo narius vienmandatėje rinkimų apygardoje, turi surinkti ne mažiau kaip vieną tūkstantį jį remiančių tos apygardos rinkėjų parašų.

Parašų rinkimo lapus kandidatas turi grąžinti rinkimų komisijai ne vėliau kaip iki rugpjūčio 29 dienos 17 valandos - iki rinkimų likus 40 dienų. Antradienį VRK nebuvo gavusi surinktų parašų nė iš vieno save išsikelti panorusio kandidato.

Konservatorius Sigitas Kaktys rugpjūčio 4 dieną tapo pirmuoju, kuris įteikė rinkimų apygardai pareiškimą išsikelti save kandidatu į Seimą ir pradėjo rinkti parašus.

Vienais iš paskutiniųjų pareiškusių norą kelti savo kandidatūrą į Seimą vienmandatėje rinkimų apygardoje tapo parlamentarai Kęstutis Glaveckas ir Janas Mincevičius.

Tarp save išsikėlusių kandidatų kol kas yra 9 parlamentarai - Nijolė Oželytė, Aloyzas Sakalas, Rasa Juknevičienė, Sigitas Kaktys, Arvydas Akstinavičius, Vytautas Knašys, Mindaugas Briedis, Audrius Butkevičius ir Kęstutis Glaveckas.

Daugiausia kandidatų, net penki, save išsikėlė Aleksoto-Viliampolės rinkimų apygardoje. Šioje apygardoje įsikūrusi UAB "Inkaro avalynė", prie kurios jau trečia savaitė badauja darbuotojai, reikalaujantys išmokėti uždirbtus atlyginimus.

Asmuo, nusprendęs išsikelti kandidatu į Seimo narius, apygardos rinkimų komisijai turi pateikti pareiškimą dėl išsikėlimo, įsipareigojimą nutraukti dabartinį darbą, jei bus išrinktas Seimo nariu, kandidato į Seimo narius anketą, pajamų deklaracijos kopiją, autobiografiją bei dokumentą, patvirtinantį, kad yra sumokėtas rinkimų užstatas - 1101 litas.

Apygardos komisija piliečiui, nusprendusiam save išsikelti kandidatu į Seimą, išduoda parašų rinkimo lapus. Parašus kandidatas renka pats arba gali tai pavesti atlikti kitiems rinkimų teisę turintiems asmenims.

Įstatymas draudžia papirkinėti išsikėlimą parėmusius rinkėjus, atsilyginti ar žadėti atsilyginti už kandidato iškėlimo parėmimą.

Kandidatų pavardes VRK privalo paskelbti "Valstybės žiniose" ne vėliau kaip rugsėjo 8 dieną, likus ne mažiau kaip 30 dienų iki rinkimų.

Seimo rinkimai įvyks spalio 8 dieną.