Jėgainėje, kuri yra vienas iš svarbiausių Lietuvos strateginių objektų, kartu su ministru lankėsi Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, Karinių oro pajėgų (KOP) vadas Edvardas Mažeikis, krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas.

Kaip pranešė IAE informacinis centras, svečiai susitiko su elektrinės vadovybe, aptarė jos saugos klausimus bei aplankė pirmąjį jėgainės bloką. Pasak IAE generalinio direktoriaus Viktoro Ševaldino, jėgainės fizinė sauga atitinka tarptautinius TATENA reikalavimus.

Jo teigimu, jėgainės fizinei saugai visada buvo skiriamas didelis dėmesys ir per pastaruosius keletą metų, talkinant JAV, Švedijos ir Norvegijos specialistams, IAE fizinė sauga labai modernizuota.

V.Ševaldinas krašto apsaugos vadovus užtikrino, kad atominės elektrinės apsauga yra pakankamai gerai organizuota sausumoje ir išreiškė viltį, kad bus sustiprintas oro erdvės virš jos saugumas.

Virš Ignalinos jėgainės yra neskraidymo zona. Dabar draudžiama bet kokiems orlaiviams skristi 5 kilometrų spinduliu aplink IAE ir mažesniame nei 6 kilometrai aukštyje.

Tačiau elektrinės vadovas pastebėjo, jog netoli IAE per Baltarusijos teritoriją skraido civiliniai lėktuvai, todėl reikėtų imtis papildomų apsaugos priemonių dėl oro erdvės apsaugos virš jėgainės. IAE yra už 3 kilometrų nuo Baltarusijos sienos ir už 20 kilometrų nuo Latvijos sienos.

Pasak jėgainės specialistų, praktiškai neįmanoma prognozuoti, kas įvyktų, jeigu į IAE įsirėžtų lėktuvas - nuo panašių avarijų yra apsaugota tik panaudoto branduolinio kuro saugykla.

Krašto apsaugos ministras L.Linkevičius per spaudos konferenciją IAE sakė, jog po rugsėjo 11 dienos terorizmo aktų JAV, Ignalinos AE apsauga iš oro buvo sustiprinta ir yra suderintas veiksmų planas, pagal kurį numatyta išplėsti neskraidymo zoną virš jėgainės iki 10 kilometrų spindulio aplink ją bei padidinti aukštį, kuriuo galima skristi virš jėgainės, iki 30 kilometrų.

Taip pat numatyta pastatyti keletą papildomų radarų, kurie fiksuotų lėktuvų skrydžius. Ministras taip pat pažymėjo, jog kaimyninės Baltarusijos ketinama prašyti nustatyti konkrečią neskraidymo zoną virš teritorijos, kuri yra netoli nuo IAE.

Skrydžius dabar kontroliuoja Karmėlavoje esantys skrydžių valdymo centrai, kurie gali nustatyti menkiausią lėktuvo nukrypimą nuo kurso ir užkirsti kelią bet kokiems nenumatytiems veiksmams.

Netrukus po rugsėjo 11-osios teroro aktų Niujorke ir Vašingtone, kai teroristų užgrobti lėktuvai taranavo Pasaulio prekybos centro dangoraižius ir Gynybos departamento pastatą, Lietuvos konservatorių lyderis, Seimo narys Vytautas Landsbergis ragino imtis papildomų priemonių, kad būtų užtikrintas IAE saugumas nuo galimų teroristų atakų iš oro.

KOP vadas pulkininkas E.Mažeikis tuomet interviu BNS pripažino, kad Lietuva negali šimtu procentų apsidrausti nuo teroristinės atakos iš oro.