Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ragina Ministrų kabinetą atšaukti anksčiau Seimui teiktą įstatymo projektą, kuriuo būtų netekusiu galios pripažintas Vaikų išlaikymo fondo įstatymas.

Vyriausybė, ieškodama, kaip sumažinti deficitą, be kita ko, norėjo atsisakyti vadinamojo Alimentų fondo. Toks siūlymas buvo registruotas ir Seime, tačiau posėdžių salės jis nepasiekė.

"Šio sumanymo atsisakyta, vos tik šis projektas pasiekė Seimą", - antradienį BNS sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys.

Anot jo, koalicijos partneriai be didelių ginčų sutarė, kad šiuo metu fondo naikinti negalima.

"Fondas šiuo metu yra ypač reikalingas. Jį panaikinus, gana didelė dalis vaikų negautų pajamų", - tvirtino R.Dagys.

Vyriausybės skaičiavimu, panaikinus fondą, būtų sutaupyta 44 mln. litų.

Iš tėvų priteisto išlaikymo negaunantiems vaikams iš minėto fondo skiriamos 195 litų per mėnesį siekiančios išmokos.

Sumokėtas lėšas valstybė po to išieško iš skolininkais tapusių tėvų.

Vaikų išlaikymo fondui šiemet skirta 50,2 mln. litų, iš jų 48,8 mln. litų - išmokoms.

Teisingumo ministras, Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius Vaikų išlaikymo fondą yra pavadinęs "beprasmybe jautrioms širdims".

Pasak ministro, fondas nėra veiksmingas nei tuo atveju, kai alimentus mokantis tėvas pritrūksta pinigų, nei kai jis pasislepia.

Pirmuoju atveju galima kreiptis į teismą sumažinti alimentų dydį. Pasak ministro, fondas šiuo atveju negali padėti, nes iš jo mokamos išmokos yra mažesnės nei įprastas alimentų minimumas.

R.Šimašiaus teigimu, net ir besislapstant tėvui, "fondas vaikui nelabai ką pakeičia, nes jei vaikas su mama tikrai sunkioje socialinėje padėtyje (o 2/3 atvejų taip ir yra), tokiu atveju nesikreipiant į fondą galima gauti bendrą piniginę socialinę paramą, kuri gali būti net didesnė nei išlaikymo fondo pinigai".

"Apibendrintai galiu pasakyti, kad norint padėti skurstančioms šeimoms, kurios staiga nustojo gauti alimentus logiškiau būtų ne pasitelkti fondą (kurį reikėtų panaikinti), o kiek įmanoma supaprastinti socialinės paramos gavimo procedūrą. Tuo tarpu fondo prasmė ir pagrįstumas visų kitų šeimų atžvilgiu yra abejotina", - savo tinklaraštyje rašė ministras.

"Pati šiandieninio fondo misija yra panaši į neįmanomą, o tiek, kiek ji visgi realizuojama, vargu ar prideda daug naudos nepriteklius kenčiantiems išsiskyrusių tėvų vaikams. Daugiau šis fondas yra būdas politikams mokesčių mokėtojų sąskaita paprastai pademonstruoti kokios jautrios jų širdys", - teigė ministras.