Anot A. Vilūno, miesto tarnybos susitvarkė su didžiausiu pavojumi ir neleido apledėti pagrindinėms Vilniaus gatvėms, tačiau kiemsargius esą yra už ką pabarti. Tuo tarpu viena didžiausių šaligatvių prižiūrėtojų – bendrovė „Naujamiesčio būstas“ – pabrėžia didžiules pajėgas metusi kovai su ledu sostinės centre bei prie bažnyčių.

Išbarstė šimtus tonų druskos

Per šventinį savaitgalį „Grinda“ į gatves išpylė 746 tonas druskos ir 432 kubinius metrus druskos-smėlio mišinio. „Čia kiekiai rimti, bet ir atrodė rimtoka situacija gatvėse“, - DELFI sakė A. Vilūnas.

Pasak jo, pavyko suvaldyti situaciją ir išvengti svarbiausių sostinės gatvių apledėjimo, tačiau apie šaligatvius to paties pasakyti negalima.

„Gatvėse mes labai gerai susitvarkėme, mano nuomone. O šaligatvius matė visi aplinkui“, - tiesiai šviesiai sakė „Grindos“ vadovas.

Jis pusiau juokais užsiminė, esą dėl „šventinių“ traumų, kurias patyrė vilniečiai užplūdo ligoninių priimamuosius, iš dalies kaltas ir kiemsargių religingumas.

„Žinot, Kūčių vakaras. Vertinant didelį vilniečių pamaldumą, ar įmanoma kiemsargį į gatvę išstumti, kada Kūčių vakaras. Čia suprantama. Nors, kita vertus, tokia tarnyba turėtų dirbti ir žmonės (kiemsargiai – DELFI) turėtų suprasti. Bet kiemsargiai dažniausiai yra vyresnio amžiaus. (...) Vilniečiai – ypatingai pamaldūs žmonės, turbūt vieni pamaldžiausių Lietuvoje. Dėl švenčių nesiima to juodo darbo. Bet kai tokia situacija, reikia gelbėti miestą ir nežiūrėti – šventės ar ne šventės“, - svarstė A. Vilūnas.
Algimantas Vilūnas

Pašnekovo žodžiais, už šaligatvių būklę atsakingos tarnybos per šventinį savaitgalį pasirodė „labai vangiai“.

Kūčias sugadino dviem šimtams kiemsargių

Viena didžiausių Vilniaus šaligatvių prižiūrėtojų, „City Service“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Naujamiesčio būstas“, dėl lijundros maždaug dviem šimtams kiemsargių tiesiogine prasme sugadino šventes ir išsiuntė juos neplanuotai papildomai pamainai Kūčių naktį.

„Plikledis Vilniuje buvo gruodžio 24 d., Kūčių naktį. Tą vakarą, nuo 21 val. vakaro iki vidurnakčio, mieste dirbo apie 200 mūsų kiemsargių. Buvo barstomi šaligatviai miesto centrinėje dalyje (Gedimino pr. ir šalutinės gatvės, Kosciuškos g., Konstitucijos pr. ir kt.), taip pat Šnipiškių, Fabijoniškių, Justiniškių, Šeškinės, Pašilaičių mikrorajonuose“, - DELFI sakė „City Service“ atstovas spaudai Vilius Mackonis.

Pasak jo, „Naujamiesčio būstas“ taip pat nesumenkino religijos reikšmės. Tiesa, kiek kitokia prasme – pirmą Kalėdų dieną papildomos kiemsargių pajėgos pasiųstos prižiūrėti šaligatvių prie bažnyčių.

„Ankstyvą gruodžio 25 d. rytą kiemsargiai vėl išėjo darbuotis. Daugiausia dėmesio buvo skirta centrinei miesto daliai, valomos ir barstomos aplink bažnyčias esančios teritorijos. Darbą apsunkino tai, kad tuo metu lijo ir iš karto šalo“, - sakė V. Mackonis.

Gerai dirbančių įmonių nerado

Sostinės savivaldybė DELFI nurodė visas gatves ir šaligatvius prižiūrinčias įmones įspėjusi pasirengti šventiniam savaitgaliui. Tačiau nė viena bendrovė esą nepateisino miesto valdžios lūkesčių.

„Prieš šventinį savaitgalį Miesto ūkio ir transporto departamentas pravedė pasitarimą su miestą tvarkančiomis bendrovėmis, kad jos organizuotų darbą ir švenčių dienomis. Buvo akcentuota sustiprinti priežiūrą prie bažnyčių ir kitų masinių žmonių susibūrimų vietų. Kadangi gruodžio 24 dieną vakarėjant prasidėjo lijundra, todėl šaligatviai mieste buvo slidūs. Miesto ūkio ir transporto departamento nuomone, nė viena įmonė tinkamai neatliko šaligatvių barstymo darbų, nes šaligatviai buvo barstomi tik epizodiškai, atskiruose ruožuose, neužtikrinant, kad visos šaligatvių dangos būtų pabarstytos“, - DELFI sakė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

Pasak jo, už tinkamai neatliktus darbus įmonėms bus taikomos „sutartyse numatytos nuobaudos“. Tokiais atvejais savivaldybė bendrovėms paprastai sumoka mažesnę sumą, nei numatyta sutartyse – išskaičiuojami pinigai už gatves, kurios, savivaldybės nuomone, buvo prižiūrimos netinkamai.

DELFI primena, kad lijundra ir plikledis daugelį vilniečių privertė šventes praleisti ne su šeima, o laukiant medikų pagalbos. Dažniausios traumos – kaulų lūžiai bei sumušimai, patirti paslydus ant šaligatvio.