Vilniuje pirmadienį prezidentas Valdas Adamkus priėmė JAV generolą leitenantą Timothy’į A.Kinnaną, kuris atstovauja savo šaliai NATO Kariniame komitete. T.Kinnanas praėjusią savaitę buvo nuvykęs į Estiją, o po apsilankymo Lietuvoje toliau tęs vizitus šalyse - kandidatėse į NATO.

Anot JAV generolo leitenanto, pokalbyje su prezidentu V.Adamkumi buvo aptartos politinės ir karinės aktualijos bei Lietuvos pasirengimas narystei NATO.

"Mano pastebėjimai yra labai teigiami - Krašto apsaugos ministerija, Gynybos štabas dirba labai sunkiai, kad priimtų sunkius sprendimus", - po susitikimo žurnalistams sakė T.A.Kinnanas. Savo vizito Lietuvoje metu T.A.Kinnanas susipažino su KAM darbu, karinėmis pajėgomis.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis žurnalistams teigė, kad JAV kariškis padėkojo už Lietuvos paramą Jungtinėms Valstijoms, pasveikino šalies pasiryžimą kovoti su terorizmu.

Sekmadienį JAV ir Didžioji Britanija pradėjo oro atakų seriją prieš taikinius Afganistane, o JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) paskelbė, kad šie veiksmai pradeda "ilgalaikę, visapusišką ir negailestingą" kampaniją prieš terorizmą.

Kaip žinia, po rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių Niujorke ir Vašingtone Lietuva oficialiai pasmerkė terorizmą ir pareiškė pagal savo išgales paremsianti JAV ir tarptautinės bendruomenės kovą su terorizmu.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvos Vyriausybė išdavė ilgalaikį diplomatinį leidimą JAV orlaiviams skristi per šalies oro erdvę ir leistis jos aerodromuose vykdant antiteroristinę kampaniją.

J.Kronkaičio teigimu, kol kas Lietuvos oro erdve nebuvo naudojamasi. Pasak užsienio reikalų viceministro Giedriaus Čekuolio, pokalbyje su prezidentu teigiamai įvertintas Rusijos pozicijos NATO plėtros atžvilgiu švelnėjimas.

"Generolas prezidentui dar kartą oficialiai pakartojo, kad nė viena šalis nebus palikta šalikelėje nuo NATO plėtros ir šalys-ne NATO narės neturi veto teisės", - sakė G.Čekuolis. Pakvietimo prisijungti prie Šiaurės Atlanto Aljanso Lietuva tikisi per kitą rudenį Prahoje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Susitikime su KA ministru Linu Linkevičiumi T.Kinnanas dar kartą patikino, kad prasidėję kariniai veiksmai prieš terorizmą nesustabdys numatytos Aljanso plėtros. "Žinau apie susirūpinimą jūsų šalyje dėl šio dalyko. Galiu atsakyti, kad tai neturės jokios įtakos", - JAV generolo žodžius cituoja KAM.

T.Kinnanas pažymėjo, kad dėl naujų narių pakvietimo bus priimtas politinis sprendimas, tačiau bus atsižvelgiama ir į kariškių nuomonę.

L.Linkevičius susitikime teigė, kad Lietuvos žmonės yra nusiteikę ne tik naudotis narystės NATO teikiamomis saugumo garantijomis, bet ir prisiimti atsakomybę, o pastarųjų mėnesių įvykiai nepaveikė Lietuvos visuomenėje dominuojančios teigiamos nuomonės apie Aljansą.

L.Linkevičius paprašė, kad būtų tęsiama JAV ekspertų pagalba Lietuvai. Iki šiol jie suteikė didelę paramą Lietuvos krašto apsaugai rengiantis narystei NATO.

Kaip teigiama pranešime spaudai, ministro nuomone, Lietuvos kariškiams dar reikia padirbėti tobulinant rezervo rengimo sistemą, mobilizacijos srityje, planuojant partnerių pajėgų priėmimą.

Antradienį generolas leitenantas T.Kinnanas aplankys Puskarininkių mokyklą Kaune, Mokomąjį pulką ir mechanizuotąjį batalioną Rukloje, Regioninį ir Nacionalinį oro erdvės stebėjimo ir kontrolės centrus Karmėlavoje.