Tačiau generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis teigia, kad bylos nutraukimas dar neįrodo minėtų parlamentarų nekaltumo. Pasak jo, baudžiamosios bylos, pagal esamą baudžiamojo proceso praktiką, gali būti nutraukiamos dviem atvejais - nebuvus nusikalstamos veikos bei pritrūkus įrodymų, kad nusikalstami veiksmai iš tiesų buvo atlikti. Būtent dėl pastarųjų aplinkybių tyrimą vedusiai prokurorei bylą teko nutraukti.

G.Jasaitis taip pat pabrėžė, kad paaiškėjus naujoms, ikiteisminiam tyrimui naudingoms aplinkybėms, eksparlamentarų byla bet kada gali būti atnaujinta. Mat Generalinė prokuratūra pranešė, kad Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai toliau tęs ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl "Rubikon group" įmonių galimai neteisėtos finansinės veiklos.

Pagal naują BPK, parlamentarų byla galės būti atnaujinta dar aštuonerius metus nuo nusikalstamos veikos atlikimo.

Generalinio prokuroro pavaduotojas pripažino, kad dėl to, jog byla nutraukta, kalti ir patys Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai. "Tam tikri epizodai taktikos prasme galėjo būti tiriami kitaip, nes galimybių surinkti daugiau įrodymų buvo. Jomis nebuvo pasinaudota", - sakė G.Jasaitis.

Jo teigimu, inkriminuojant kyšio priėmimą pagal klasikinį variantą buvo būtina užfiksuoti pinigus imantį asmenį nusikaltimo vietoje.

Tačiau jo nuomone, dėl to svarstyti galimos pareigūnų atsakomybės klausimo nederėtų. Anot prokuroro, pagal BPK, baudžiamoji byla gali būti nutraukta ir nebūtinai ji turi pasiekti teismo salę. Pasak jo, per šių metų 9 mėnesius teismą pasiekė tik kas trečia baudžiamoji byla, todėl G.Jasaitis tikino, kad baudžiamojoje teisėje bylos nutraukimas, nepasiekus teisėjų, yra normali praktika.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Raimondas Šukys, BNS komentuodamas G.Jasaičio žodžius, sakė, jog Konstitucijos 21 straipsnis nustato, jog asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu nuosprendžiu.

"Prokuroras, atrodo, užmiršo šį principą, kai kalba apie tai, jog nutrauktas tyrimas dar neįrodo jų nekaltumo", - sakė parlamentinio komiteto vadovas.

Kyšininkavimu įtartieji galvoja apie skriaudos atlyginimą

Dėl kilusio kyšininkavimo skandalo parlamentaro mandato atsisakęs V.Kvietkauskas džiaugėsi paskutine naujiena. “Esu patenkintas, kad prokurorė priėmė tokį sprendimą. Manau, ji savo darbą atliko profesionaliai ir suprato, kad iš pateiktų faktų jokių mano kaltės įrodymų ir nėra. Tik nesitikėjau, kad tyrimas bus pabaigtas taip greitai”, - DELFI komentavo jam prokuratūros palankų sprendimą buvęs parlamentaras.

V.Kvietkauskas sakė, kad visoje Seimą sukrėtusioje kyšininkavimo istorijoje jis jaučiasi auka. “Be jokios abejonės aš jaučiuosi nemaloniai, nes aš visą laiką sakiau, kad tai yra politinė byla, siekianti sukompromituoti visą Seimą per mane”, - kalbėjo V.Kvietkauskas.

DELFI primena, kad dėl įtarto Seime kyšininkavimo Naujosios sąjungos vadovybė V.Kvietkauską pašalino iš partijos. Buvęs socialliberalų bendražygis teigė, kad šiuo metu jis ir nenorėtų grįžti atgal į partiją. “Ne, nes nemanau, kad su manimi jie pasielgė teisingai”, - pasirinkimą motyvavo V.Kvietkauskas.

Parlamentaro mandato atsisakęs politikas teigė turįs savo versiją, kodėl jam anksčiau mesti įtarimai nepasitvirtino ir ką dėl kilusių nemalonumų derėtų kaltinti, tačiau plačiau jis to nepanoro komentuoti. “Dėmė, kuri man uždėta, nenusiplauna šituo prokurorės sprendimu. Man gyvenimą ta istorija pagadino neabejotinai. Aš nemanau, kad šitaip galima elgtis su žmonėmis ir likti nenubaustam”, - DELFI kalbėjo V.Kvietkauskas, teigęs svarstysiąs, kaip toliau elgtis.

Tėvynės sąjungoje laikinai savo narystę dėl kilusios skandalo sustabdęs A.Vidžiūnas DELFI sakė dėl tolimesnių veiksmų konsultuosis su partijos kolegomis bei advokatu, tačiau iš pradžių sieks, kad buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Valentinas Junokas bei STT Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas viešai jo atsiprašytų. “Man atrodo, jam (V.Junokui – DELFI) ir p.Skirmantui aš labiausiai turėčiau būti dėkingas”, - ironizavo A.Vidžiūnas.

Konservatorius apgailestavo, kad prokurorams nepavyko pabaigti ikiteisminio tyrimo prieš pirmąjį Seimo rinkimų turą. Tačiau politikas vylėsi, kad Šakių vienmandatės rinkimų apygardos rinkėjai antrajame rinkimų ture į prokurorų sprendimą atsižvelgs ir už jį balsuojančiųjų bus daugiau.

“Tokių nesmagių metų, kokius man teko patirti šiemet, aš neturėjau per visą savo gyvenimą”, - reziumavo A.Vidžiūnas.

Socialdemokratų partijos nario V.Andriukaičio įsitikinimu, tokia įvykių seka, "vilkinimas ir šios bylos eskalavimas" buvo naudingas Seimo pirmininkui socialliberalų vadovui A.Paulauskui bei kai kuriems kitiems politikams.

Seimo pirmininką buvęs parlamentaras kaltina politiniu susidorojimu ir svarsto galimybę kreiptis į teismą. "Aš buvau prieš rinkiminių sąrašų su Naująja sąjunga sujungimą. Aš buvau labai rimta kliūtis A.Paulausko politinei karjerai, aš jį kritikavau dėl jo sprendimo pagarsinti operatyvinę medžiagą Rolando Pakso tyrime. Buvau kliūtis dėl to, kad socdemai neiškėlė A.Paulausko į Prezidentus. Tai yra akivaizdu, tai yra vieša paslaptis", - sakė V.Andriukaitis.

V.Andriukaitis neabejoja, kad jei šis prokuratūros sprendimas būtų buvęs paskelbtas rugsėjį, jis savoje Vilniaus Žirmūnų vienmandatėje rinkimų apygardoje būtų išėjęs į antrąjį rinkimų turą. Pirmajame rinkimų ture V.Andriukaitis, surinkęs 14 procentų balsų, liko tik ketvirtoje vietoje ir į Seimo nario mandatą nepretenduoja.

Kyšininkavimo skandalo metu narystę partijoje sustabdęs buvęs parlamentaras teigia, kad jau kitą savaitę grįš į Socialdemokratų partijos vicepirmininko pareigas. V.Andriukaitis sakė jau ateinantį pirmadienį įteiksiąs Socialdemokratų partijai pareiškimą apie savo grįžimą į Socialdemokratų partijos vicepirmininkus.

Liberalų demokratų frakcijos Seime seniūnas Henrikas Žukauskas taip pat mano, kad Generalinė prokuratūra buvo įtraukta į politinius žaidimus. "Matyt prokuratūra gavo komandą iš viršaus, jei ikiteisminį tyrimą nutraukė prieš pat pasibaigiant antrajam rinkimų turui. Pas mus visuomet taip būna: iš pradžių viskas užverda ir suputoja, o po to į nieką pavirsta", - BNS teigė liberaldemokratas.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, anksčiau piktinęsis Seimo sprendimu neleisti kyšininkavimu įtartų parlamentarų patraukti baudžiamojon atsakomybėn, dabartinį prokuratūros sprendimą komentavo santūriai.

"Teisė nėra tikėjimas, tai yra argumentų kalba",- sakė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, paklaustas, ar tikėjosi, kad bus panaikinti įtarimai Seimo nariams dėl kyšininkavimo.

A.Paulauskas atsisakė komentuoti, kodėl prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė Seimo rinkimų antrojo turo išvakarėse.

"Mes negalime komentuoti prokuratūros sprendimų, nes jie priima sprendimus ne klausydami kitų, o patys",- sakė jis.

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai tęsia ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl "Rubikon group" įmonių galimai neteisėtos finansinės veiklos.

Pasak šio departamento vadovo Algimanto Kliunkos, dalis galimos parlamentarų korupcijos byloje surinktos operatyvinės medžiagos bus panaudota toliau tiriant "Rubicon" bylą.

Remdamiesi 2001-2004 metais surinktais operatyviniais duomenimis, prokurorai įtarė, kad konservatorius A.Vidžiūnas, tuometinis socialliberalas V.Kvietkauskas ir socialdemokratas V.Andriukaitis, būdami Seimo nariais, galėjo imti kyšius nuo 25 iki 95 tūkst. litų iš įmonių grupės "Rubicon group" vadovo Andriaus Janukonio už įtaką priimant įvairius teisės aktus.

Birželį teisėsaugininkai pateikė parlamentui dokumentus apie galimą Seimo narių korupciją ir paprašė leisti V.Andriukaitį, V.Kvietkauską ir A.Vidžiūną patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Seimui nesutikus to padaryti, V.Andriukaitis, V.Kvietkauskas ir A.Vidžiūnas patys atsisakė Seimo nario mandatų, pareiškę, kad yra nekalti ir deklaravo ryžtą bendradarbiauti su tyrėjais.

Su šiuo skandalu susiję prieš pat prezidento rinkimų antrąjį turą, kuris vyko birželio 27 dieną, atlikti dokumentų poėmiai pagrindinių parlamentinių partijų būstinėse. Teisėsauga tvirtino, kad atliekant poėmius buvo ieškoma galimą parlamentarų papirkinėjimą įrodančių dokumentų.