Verslininkas teigė, kad už gautą 160 tūkst. Lt vertės užsakymą iš jo buvo pareikalauta 10 proc., tačiau vėliau ši suma buvo padidinta.

46 metų P. Kazimerevičiaus liudijimą STT Vilniaus valdybos pareigūnai užfiksavo ne tik apklausos protokoluose, bet ir vaizdo įraše. Kaltinimų dėl kyšininkavimo sulaukę buvęs generalinis direktorius Darius Norkus bei Pardavimų ir rinkodaros direktorius Nerijus Laurinaitis vaizdo įrašą su skandalingu verslininko liudijimu pirmą kartą pamatė antradienį Vilniaus miesto 3 apylinkės teisme.

Bendrovės „Komsetas“ vadovo liudijimą STT pareigūnai vaizdo įraše užfiksavo siekdami „apsidrausti“ – kad vėliau jis negalėtų pakeisti savo parodymų.

Ikiteisminio tyrimo metu P. Kazimerevičius buvo apklaustas du kartus – tyrimo pradžioje ir pabaigoje. Jis pasakojo, kad pareiškimą STT nusprendė parašyti savo iniciatyva.

Verslininkas teigė, kad iš pradžių susipažino su VV vadovu D. Norkumi – su juo buvo susitikęs pramogų centre „Forum Palace“ esančioje kavinėje. „Jis klausinėjo, kuo mūsų bendrovė užsiima, ką siūlome klientams, – sakė P. Kazimerevičius. – Pokalbio pabaigoje jis pakvietė mane užeiti į svečius“.
Darius Norkus

Kai po kiek laiko verslininkas apsilankė D. Norkaus darbo kabinete, čia pasirodė ir N. Laurinaitis. „D. Norkus sakė, kad jis papasakos apie jų ūkį ir projektus“, – sakė verslininkas.

Vėliau „Komseto“ vadovui buvo pasiūlyta dalyvauti viešajame pirkimo konkurse. „Mes padarėme pasiūlymą pagal tai, kas juos domina“, – STT tyrėjui kalbėjo verslininkas.

Kai po kiek laiko jį N. Laurinaitis informavo, kad konkursą bendrovė laimėjo, o už 160 tūkst. Lt vertės programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymą Pardavimų ir rinkodaros direktorius vienoje netoli VV esančioje kavinėje pareikalavo 16 tūkst. Lt.

„Šią sumą jis užrašė ant popieriaus“, – verslininkas patikino, kad tai buvo vienintelis užsakymas, gautas iš VV.

„Vėliau, prieš pasirašant sutartį, N. Laurinaitis iškvietė ir pasakė, kad norėtų ne 16, o 20 tūkst. Lt“, – sakė verslininkas.

Jis teigė iš pradžių sumokėjęs 8 tūkst. Lt – likusius pinigus žadėjo perduoti tuomet, kai VV atsiskaitys už darbus.

Vėliau, pasak P. Kazimerevičiaus, N. Laurinaitis paprašė nupirkti poilsinę kelionę į Egiptą dviems asmenims, o už ją sumokėtus pinigus pažadėjo išskaičiuoti iš kaip kyšio neperduotos sumos.

„Kelionė buvo staigiai sugalvota ir nupirkta paskutinę minutę“, – verslininkas teigė, kad N. Laurinaitis pageidavo Egipte įsikurti aukštos klasės viešbutyje.

Į poilsinę kelionę N. Laurinaitis išvyko vasario 28-ąją – Egipte ilsėjosi savaitę. Ši išvyka prie Raudonosios jūros „Komsetui“ kainavo beveik 4 tūkst. Lt, bendrovė juos pervedė į kelionių agentūros sąskaitą.

P. Kazimerevičius teigė, kad apie reikalaujamą ir duotą kyšį jis niekam nepasakojo, tačiau negalėjo prisiminti, ar apie tai galėjo žinoti D. Norkus. Tiesa, pareigūnai įtaria, jog N. Laurinaitis su buvusiu VV generaliniu direktoriumi galimai gautus kyšius dalijosi perpus.

Buvę aukštas pareigas užėmę VV vadovai taip pat įtariami ir kituose epizoduose, jie dar tiriami. Bendra galimai gautų kyšių suma – 40 tūkst., visų kyšių reikalavimai ir gavimai yra susiję su viešaisiais pirkimais.

Įtariama, kad bendrovės vadovo kabinete buvo įrengta slapta aparatūra, skirta galimo pokalbių pasiklausymo neutralizavimui.

D. Norkaus ir N. Laurinaičio teismas dar nėra apklausęs – jie parodymus teismui žadėjo duoti sausio 12-ąją suplanuotame teismo posėdyje.