Užsimojusi 4 proc. sumažinti valstybės išlaidas, Andriaus Kubiliaus Vyriausybė nusitaikė į mažiausiai apgintą visuomenės dalį – vaikus. Daugiau nei 20 tūkst. vaikų, kuriems alimentų nemoka tūkstančiai neatsakingų tėvų, nuo 2012 m. gali nebegauti išmokų iš Vaikų išlaikymo fondo.

Išmokėjo 118 milijonų litų

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Donatui Jankauskui pasiūlius, Vyriausybė užsimojo nuo 2012 m. sausio 1 d. nutraukti visų išmokų iš Vaikų išlaikymo fondo (VIF) mokėjimą. Todėl daugiau nei 20 tūkst. vaikų, nesulaukiančių alimentų iš neatsakingų tėvų, negaus ir tos paramos, kurią jiems iki šiol per VIF mokėjo valstybė.

Šiuo metu galiojantis Vaikų išlaikymo fondo įstatymas numato, kad iš VIF yra mokamos išmokos vienam iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu gyvena vaikas.

Išmokos mokamos ir tais atvejais, kai vaikas negauna teismo patvirtinto vaikų išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo arba gauna tik dalį nustatytos išmokos. Maksimali išmoka iš VIF vienam vaikui iki šiol siekė 195 litus per mėnesį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai pabrėžia, kad sprendimas nutraukti išmokų iš VIF mokėjimą leistų valstybei sutaupyti apie 44 mln. Lt. VIF administracija nuo kitų metų rūpintųsi tik lėšų išieškojimu iš skolininkų.

„Tokie pakeitimai rengiami, atsižvelgiant į ekonomikos sunkmetį ir valstybės biudžeto lėšų trūkumą“, – teigia SADM specialistai.

Nuo 2008 m. sausio 1 d., kai šis fondas pradėjo veiklą, vaikams buvo išmokėta apie 118 mln. Lt.

Fonde dirba dykaduoniai

Ministro D.Jankausko siūlymas papiktino daugumą Seimo narių, kurie tikina nepritarsiantys sprendimui nutraukti išmokų mokėjimą iš VIF.

Parlamentarė Agnė Zuokienė teigė, kad SADM vadovo siūlymas yra visiškai neatsakingas.
„Šis fondas man užstrigo jau prieš metus, nes jo vadovų nesugebėjimas išieškoti iš neatsakingų tėvų skolas, švelniai tariant, bado akis, todėl reikėtų ne išmokų mokėjimą nutraukti, o pakeisti fondo vadovus“, – kalbėjo A.Zuokienė.

Iki šiol VIF sugebėjo išieškoti tik 0,65 proc. lėšų (apie 800 tūkst. Lt) iš 118 mln. Lt skolos. Išmokėdama vaikams pinigus, valstybė juos paskolina alimentų nemokantiems tėvams (su 5 proc. metinėmis palūkanomis).

„Todėl užuot efektyvinęs fondo veiklą, socialinės apsaugos ir darbo ministras jį siūlo faktiškai likviduoti“, – teigė A.Zuokienė.
Fondo administracijoje dirba iš viso 19 asmenų, o jų išlaikymas biudžetui kasmet kainuoja apie 1,2 mln. Lt. 

Akivaizdu, kad išlaidos VIF išlaikymui didesnės nei valdininkų darbo efektyvumas.

Alimentų negauna 130 tūkstančių vaikų

SADM siūlymas Vyriausybei šokiravo kai kurias visuomenines organizacija.
„Sureagavome labai neigiamai, – sakė Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rita Baltaduonytė-Leonienė. – Juk valstybė, prisiėmusi garantijas išieškoti alimentus iš neatsakingų tėvų, šiuo atveju irgi tiesiog nori nusikratyti tos atsakomybės.“

R.Baltaduonytė-Leonienė svarsto, kad priimti nepalankų mamoms sprendimą valdžios institucijas, matyt, verčia jų bejėgiškumas.

„Galbūt teisės aktai neleidžia įgyvendinti duotų pažadų ir tie įstatymai tiesiog neatitinka gyvenimo realijų“, – svarstė Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė R.Baltaduonytė-Leonienė. Pašnekovės teigimu, šiuo atveju kalbama ne tik apie tuos 25 tūkst. vaikų, gaunančių išmokas iš VIF, nes į šio fondo lėšas pretenduoja tik tie vaikai, kurių šeimose pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 Lt.

„Tačiau yra gerokai daugiau vaikų, kurie net nepretenduoja į fondo pinigus, nes mamos uždirba daugiau nei įtvirtinta įstatymuose“, – sakė R.Baltaduonytė-Leonienė.
Neoficialiais skaičiavimais, tokių vaikų Lietuvoje yra apie 84 tūkst., vadinasi, bendras vaikų skaičius, kuriems neatsakingi tėvai neskiria jokio išlaikymo, siekia apie 130 tūkst.

Nuo komentarų susilaiko

Socialinės apsaugos ir darbo ministras D.Jankauskas nekomentuoja savo siūlymo, o ministro atstovai atsiuntė tik trumpą paaiškinimą.

„Atkreipiame dėmesį, kad Seime šią savaitę klausimas (dėl VIF) nėra svarstomas, – teigė SADM atstovė Liubovė Zaiceva. – Šiuo metu net neaišku, ar šį klausimą svarstys Seimas, todėl susilaikome nuo platesnių komentarų. Tai yra visuomenei jautrus klausimas, nenorėtume eskaluoti projekto lygmenyje.“

VIF steigimą 2007 m. inicijavusi Seimo narė Rima Baškienė „Valstiečių laikraščiui“ sakė, kad D.Jankauskui, kaip SADM vadovui, apskritai buvo šventvagiška ieškoti pinigų vaikų kišenėje.
„Suprantu, kad reikia taupyti, bet reikia pasirinkti kieno sąskaita“, – sakė R.Baškienė.
Alimentų išieškojimas pagerėtų, jei Lietuvoje būtų įtvirtinta prievolė teikti pažymas notarams apie įsipareigojimų vykdymą vaikams, kai perkamas arba parduodamas nekilnojamasis turtas, automobilis.

„Tokia nuostata seniai įtvirtinta Latvijoje, todėl ten ir alimentų išieškojimas valstybės naudai siekia 90 proc.“, – sakė parlamentarė A.Zuokienė.

Pasak jos, galima būtų pasiremti ir kitų šalių patirtimi. Estijoje viešai internete skelbiami įsipareigojimų vaikams nevykdantys tėvai.

„Ten nurodoma ne tik vardas ir pavardė, bet net ir asmens kodas, o pas mus kažkodėl galvojama labiau apie duomenų apsaugą nei apie vaikus“, – kalbėjo A.Zuokienė.

Ministro veidmainiavimas

Nors VIF administracija ir SADM „Valstiečių laikraščiui“ nepateikė informacijos apie minėto fondo veiklos efektyvumą, oficialūs skaičiai, pateikti kitoms institucijoms, rodo, jog nuo 2008 m. sausio 1 d. iki 2011 m. rugsėjo 30 d. VIF gavo daugiau kaip 34 tūkst. prašymų gauti išmokas.

Kasmet iš fondo lėšų išmokos skiriamos 22–25 tūkst. vaikų.

Dar šią vasarą D.Jankausko pasirašytame rašte teigta, kad SADM rengia Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pakeitimo projektą, kuriame būtų išplėstos galimybės VIF sparčiau išieškoti lėšas iš skolininkų.

„Išieškojimas galimas ne tik kreipiantis į antstolius, bet ir kitais būdais, suteikiančiais teisę apriboti skolininko teises naudotis tam tikromis paslaugomis“, – rožinius planus piešė D.Jankauskas.
Tuomet ministras pabrėžė, kad reikia įtvirtinti ir valstybės skolininko statusą bei pradėti tvarkyti skolininkų registrą. Tačiau, kaip žinia, SADM vadovas pasuko lengvesniu keliu – pasiūlė visiškai nutraukti išmokų mokėjimą iš VIF ir dar mokėti algas krūvai dykaduonių.
Vengimas mokėti alimentus priskiriamas nesunkiems tyčiniams nusikaltimams. Pagal Baudžiamojo kodekso 164-ą straipsnį („Vengimas išlaikyti vaiką“) Nacionalinės teismų administracijos vien per 2010 m. nagrinėjo 196 bylas, iš kurių baigė 162.

Reikia griežtinti atsakomybę


Julius Veselka, Seimo narys

Kas pagamino vaiką (išskyrus tuos vaikus, kurie atsirado iš nekalto prasidėjimo), tas ir turi rūpintis vaiku. Tai pirmiausia tėvas ir motina. Tik tuo atveju, jei nėra tėvo ir motinos, vaiku privalo pasirūpinti valstybė. Priešingu atveju mes grįšime į socializmą, kur valstybė rūpinosi viskuo. O ką reiškia valstybė? Tai reiškia, kad kiekvienas normalus tėvas, besirūpinantis savo vaiku, privalo dar ir kito tėvo vaikui mokėti pinigus. Ar tai normalu? Esu už tai, kad būtų sugriežtinta ir tėvų, ir motinų atsakomybė. Motina irgi turi galvoti, ką daro.

Pritaria ne visi


Jurgis Razma, Seimo narys

D.Jankausko siūlymą visiškai nutraukti išmokų mokėjimą iš Vaikų išlaikymo fondo vertinu labai neigiamai. Kai ši žinia pasiekė TS-LKD frakciją Seime, pasigirdo daug nepritariančių balsų. Seime ministro iniciatyvai nepritariama. Turime vilčių, kad mokestiniai siūlymai dėl prabangos dalykų apmokestinimo nusvers siūlymus atimti pinigus iš mažiausių šalies piliečių. Savo ruožtu fondas privalo kur kas efektyviau išieškoti pinigus iš alimentus nemokančių tėvų. Mėginsime aiškintis su VIF administracija, antstoliais ir Teisingumo ministerijos atstovais, kodėl stringa alimentų išieškojimas. O siūlymus įvesti papildomas prievoles tėvams visapusiškai palaikyčiau.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)