VTEK tyrimą pradėjo remdamasi „Valstiečių laikraščio“ publikacija, kurioje teigiama, esą Ž. Plytnikas, neturėdamas nustatyta tvarka patvirtinto savo tiesioginio vadovo, t.y. Ūkio ministro leidimo, dėsto Mykolo Romerio universitete (MRU), o eidamas VPT direktoriaus pareigas dalyvauja ir nenusišalina nuo šios aukštosios mokyklos vykdomų viešųjų pirkimų vertinimo procedūrų.

Dar iki šios publikacijos pasirodymo Ž. Plytnikas paskelbė nutraukiantis darbą MRU.

Antradienį Ūkio ministerija paskelbė pranešimą, kuriuo primena, kad VPT vadovas turi galiojantį leidimą dėstytojauti MRU.

„Ūkio ministras Rimantas Žylius šių metų spalio 19 d. suteikė leidimą Ž. Plytnikui dėstyti MRU. Rugsėjo 23 d. Ūkio ministerijos Komisija skirta nagrinėti valstybės tarnautojų prašymus leisti dirbti kitą darbą rekomendavo neišduoti leidimo Ž. Plytnikui dirbti kitą darbą. Ūkio ministras R.Žylius į šią rekomendaciją neatsižvelgė. Tačiau siekdamas, kad būtų išvengta interesų konflikto, ministras akcentavo, kad leidimas dirbti Ž. Plytnikui kitą darbą M. Romerio universitete lektoriumi (nedėstant viešųjų pirkimų temos) suteikiamas ne darbo VPT laiku“, - skelbiama ministerijos pranešime.

Nepaisant R. Žyliaus palaiminimo, Ž. Plytnikas nutarė MRU nebedėstyti.

Žiniasklaidoje taip pat buvo rašyta, esą Ž. Plytnikas pasirašė po dokumentais, kurias VPT pateikė savo vertinimą dėl kai kurių MRU viešųjų pirkimų. Tačiau pats VPT vadovas akcentuoja, kad sprendimų priėmime nedalyvavo, o minėti dokumentai neturėjo jokių teisinių pasekmių – tai tebuvo VPT specialistų nuomonė, pateikta paties MRU prašymu.

Ž. Plytniko elgesį vertina tik trys iš penkių VTEK narių. Komisijos narė Elena Vaitiekienė nuo sprendimo nusišalino, kadangi pati dirba MRU, o kita komisijos narė Dalia Paulauskaitė posėdyje nedalyvauja dėl ligos. Taigi sprendimo priėmimui reikalingas trijų VTEK narių kvorumas yra, tačiau toks VTEK narių skaičius reiškia, kad sprendimas turi būti priimtas vienbalsiai. VTEK narių nuomonėms nesutapus, VPT vadovo elgesio vertinimas negalės būti pateiktas.

Ž. Plytnikas užsimena apie politinius interesus

Po VTEK posėdžio Ž. Plytnikas žurnalistams užsiminė įžvelgiantis norą kištis į VPT darbą.

„Aš manau, kad nesupainioti viešieji ir privatūs interesai. Tai yra tiktai nuomonės pareiškimas. (...) Manau, kad VPT tapo tikrai visai kitokia tarnyba. Ir daugeliui stojo skersai kelio. Ir todėl rekalinga patraukti tam tikrą vieną ar kitą pareigūną“, - kalbėjo VPT vadovas.

Paprašytas nurodyti, kam galėtų būti naudingas jo išvertimas iš VPT direktoriaus kėdės, Ž. Plytnikas išliko diplomatiškas: „Visi, aišku, žinomi, ir tegul lieka tai praeityje“.

Paklaustas, ar gali atskleisti daugiau detalių apie jam galimai darytą spaudimą, kurį šiuo metu aiškinasi prokurorai, VPT vadovas teigė negalįs komentuoti ikiteisminio tyrimo medžiagos. „Manau, kad ne už ilgo bus paskelbtos visos išvados“, - užsiminė Ž. Plytnikas. Jis taip pat patikino, kad pastaruoju metu spaudimo nejaučia, o darbas VPT vyksta normaliai.

Verdiktą numatoma paskelbti po dviejų savaičių

Po VTEK posėdžio paaiškėjo, kad trise Ž. Plytniką svarstę tarnybinės etikos sargai nutarė atidėti VPT vadovo elgesio vertinimą. Sprendimas turėtų būti priimtas po dviejų savaičių.

VTEK nurodo nutarusi sprendimą dėl VPT vadovo elgesio atitikties įstatymo normoms priimti prieš pat Naujuosius metus, gruodžio 28 d. Kokios šio sprendimo priežastys – etikos sargai neskelbia.