Skaičiuojama, kad didžiausią išmoką gauna 4022 vaikus namuose prižiūrintys tėvai, o mažiausią – apie 5 tūkst.

Iš viso mokamose vaiko priežiūros atostogose yra apie 20 tūkst. atžalas prižiūrinčių gimdytojų

Socialdemokratas Algirdas Sysas, susilaikęs balsuojant dėl pasiūlymo, tvirtino, kad toks didžiausių išmokų plokštinimas mažina daug uždirbančių norą dalyvauti socialinio draudimo sistemoje.

Algirdas Sysas
„Aš labai noriu, kad šioje sistemoje dalyvautų ne tik žmonės, kurie gauna vidutines ir minimalias pajamas, bet ir tie, kurie uždirba didelius atlyginimus. Šis plokštinimas yra blogai, nes žmonės, dirbantys privačiame versle tikrai pagalvoja, ar apsimoka dalyvauti, nes nedarbo išmoką mes visiškai užkalėme iki minimumo, ligos išmoką sumažiname, motinystės irgi sumažinome“, – kalbėjo komiteto narys.

Jo teigimu, daug uždirbantiems nedalyvaujant sistemoje, kentės visas socialinis draudimas.

„Mes turime galvoti ir apie tai, kad pritrauktume kuo daugiau žmonių, kurie gauna labai didelius atlyginimus. Todėl mes turime labai atsargiai daryti tokius sprendimus. Aš manau, kad tie daug uždirbantys į socialinio draudimo sistemą įneša labai daug pinigų, kurių nekompensuoja kiti. Jeigu mes atgrasome juos nuo dalyvavimo, turime minusą bendroje sistemoje“, – sakė A. Sysas.

Tuo metu komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys atkreipia dėmesį, kad motinystės (tėvystės) išmokos surenkamas pajamas viršija 1,5 karto.

„Šie argumentai būtų teisingi, jeigu su motinystės ir kitais tarifais mes neįliptume į pensininkus ir kitas eilutes, iš esmės mes turime paimti iš kitų draudiminių rūšių. (…) Mes kompensuojame didelių pajamų netekimą, tai nėra tie žmonės, kurie šioje situacijoje labai stokotų“, – dėstė jis.

DELFI primena, kad Seime jau pradėtas svarstyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimas, kuriuo maksimalios motinystės (tėvystės) išmokos koeficientas leidžiamas nuo 4 iki 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžių.

Kadangi Vyriausybė kitiems metams yra patvirtinusi penktadaliu didesnes draudžiamąsias pajamas nei šiemet – 1488 Lt – išmoka, lyginant su šiais metais, beveik nesikeis, bet bus gerokai mažesnė nei planuota.

Taigi pagal dabar galiojantį įstatymą, kuriame koeficientas yra 4, o ne 3,2, kitąmet didžiausia motinystės (tėvystės) išmoka neatskaičius mokesčių turėtų būti 5952 Lt, tuo tarpu jei Seimas pritars siūlymui nuleisti „lubas“, tuomet daugiausiai mamos ir tėčiai gali tikėtis 4761 Lt iki mokesčių.

Šiuo metu vaiką prižiūrintys tėvai dėl mažesnių draudžiamųjų pajamų gauna panašią sumą – 4680 Lt.

Tokia pačia dalimi planuojama mažinti ir didžiausią nedarbo išmoką.