Lietuvos dešiniųjų sąjunga, kurią sudarys susivienijusios Lietuvos demokratų, Tėvynės liaudies, Nepriklausomybės partijos ir Lietuvos laisvės lyga, savo lyderį rinks spalio 20 d. vyksiančiame jungiamajame suvažiavime.

Kol kas dešiniųjų atstovai viešai neįvardija galimų kandidatų vadovauti naujai partijai.

"Jį rinksime jungiamajame suvažiavime ir kandidatūras galės kelti visi susirinkę", - ketvirtadienį dešiniųjų sąjungos spaudos konferencijoje Kaune teigė Demokratų partijos lyderis Saulius Pečeliūnas.

Kaip BNS sakė Tėvynės liaudies partijos lyderė Laima Andrikienė, į lyderius nepretenduos nė vienas iš besijungiančių partijų pirmininkų.

"Naujasis lyderis turės įvykdyti svarbią misiją, - teigė L. Andrikienė. - Jis turės derėtis su skaitlinga Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, kalbėtis kaip lygus su lygiu su Vytautu Landsbergiu ir liberalais".

Politikė minėjo, kad liberalų, konservatorių ir politkalinių įtraukimas į dešiniųjų sąjungą "bent jau ilgalaikės koalicijos sutarties pagrindu" yra vienas svarbiausių naujos dešiniųjų sąjungos strateginių tikslų.

"Su liberalais šnekėsimės po jų partijos kongreso spalio 27 d., kai bus visiškai aišku, su kokiu lyderiu reikia kalbėtis", - sakė L.Andrikienė.

Kaip žinoma, liberalams praradus valdžią, po vidaus partinės kovos atsistatydino ligšiolinis liberalų lyderis Rolandas Paksas ir partijos valdyba.

L.Andrikienė minėjo ir teigiamus pokyčius V.Landsbergio vadovaujamos Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) požiūryje į naujos dešiniųjų sąjungos kūrimą.

"Jų atstovai jau kalba apie bendrą rinkimų štabą šalies prezidento rinkimuose", - sakė L. Andrikienė. Eiliniai prezidento rinkimai įvyks kitų metų pabaigoje.

Tuo tarpu Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Antanas Terleckas spaudos konferencijoje Kaune nešykštėjo kritikos V.Landsbergiui.

"Jis yra dešiniųjų jungimosi stabdys, rezga užkulisiuose intrigas, jis iš mūsų pavogė tautinininkus", - teigė jis.