"Valstybės kontrolė yra labai svarbi institucija ir jos vaidmuo dar labiau sustiprėja dėl naujų jos funkcijų, susijusių su Europos Sąjungos lėšų panaudojimu, prezidentas asmeniškai suinteresuotas nepriekaištinga kontrolieriaus reputacija", - sakė D.Gudelis.

Patarėjo teigimu, dėl Seimo rinkimų parlamento darbo grafikas nėra toks intensyvus ir šią savaitę rengiamas tik vienas posėdis, o kitą savaitę dėl rinkimų parlamentarai tikriausiai taip pat nenorės posėdžiauti. Spalio 24-ąją rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Prezidentūra neatskleidžia galimų kandidatų pavardžių. Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė BNS sakė, kad apie V.Adamkaus susitikimus su kandidatais į valstybės kontrolieriaus postą bus paskelbta.

Tarp realiausių kandidatų į Valstybės kontrolės vadovus buvo minimas Seimo narys Raimondas Šukys, tačiau šis praėjusią savaitę pareiškė, kad atsisakytų šių pareigų, jei rinkėjai patikėtų jam Seimo nario mandatą.

V.Adamkui abejonių sukėlė paaiškėjusios aplinkybės tiriant dabartinio J.Liaučiaus galimus prasižengimus dėl tarnybinės etikos, todėl per savo atstovę spaudai prezidentas pareiškė neteiksiantis jo kandidatūros antrai kadencijai.

J.Liaučiaus penkerių metų kadencija baigėsi rugsėjo 24 dieną, tačiau jis eis pareigas tol, kol bus paskirtas naujas Valstybės kontrolės vadovas.

Praėjusią savaitę V.Adamkus pasirašė dekretą dėl dabartinio Krašto apsaugos ministerijos sekretoriaus Povilo Malakausko teikimo tvirtinti STT vadovu. Jo kandidatūra bus pristatyta antradienį rengiamame eiliniame Seimo posėdyje.

STT direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimui pritarus, valstybės kontrolierių - Seimas prezidento teikimu.