Tokiomis įžvalgomis su žurnalistais pasidalijo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas, prisiminęs per 2009 m. sausio 16-osios riaušes išdaužytus Seimo langus.

„Galbūt ir gerai. Kad dažniau padaužytų. Ir vieni, ir kiti langai, kur sėdi mūsų aukščiausi pareigūnai, yra užtamsinti. (...) Jeigu jie nesupranta, reikalinga jėgos pozicija“, - kalbėjo A. Bružas.

Tuo tarpu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius pabrėžė, kad mitinge neplanuojama reikalauti premjero Andriaus Kubiliaus ar jo vadovaujamos Vyriausybės galvos. Esą tai nėra profsąjungų planuose, bet nežinia, kokius pageidavimus norės išreikšti minia.

„Šitas mitingas – ne politinis mitingas. Ten mes nesiruošiame reikalauti Vyriausybės atsistatydinimo. Negaliu garantuoti už dalyvius“, - kalbėjo A. Kvedaravičius.

Paklaustas, kiek žmonių susirinks į dešimties profsąjungų mitingą, jis teigė, kad dalyvių skaičių sunku prognozuoti – esą gali ateiti ir 2 tūkst. žmonių, ir 3 tūkst., ir 10 tūkst. Sykiu jis pažymėjo, kad profsąjungos imsis visų priemonių, kad mitingas nevirstų riaušėmis.

„Darome viską, kad Graikijos ar kitų valstybių variantai nepasikartotų. Mes pasiruošę bet kokiems ekstremizmo pasireiškimams. (...) Dirbsime kartu su policija, kad nebūtų pažeista rimtis ir kad nebūtų padaryti nuostoliai nei atskiriems žmonėms, nei vitrinoms, nei langams. (...) Savo laiku minėjau, kad Lietuvoje gali būti graikiškas variantas, bet be langų daužymo“, - sakė A. Kvedaravičius.

Vis dėlto jam ne iki galo pritarė Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas.

Mes neatsakingi už tuos procesus, kurie vyks baigiantis oficialiai (mitingo – DELFI) daliai. (...) Po to, kai baigsis mitingas – viskas. Ar daužyti bus langai, ar ne – mes atsakomybės už tai nenešame“, - sakė A. Dambrauskas.

Profsąjungų atstovai kritikavo kone visus valstybės valdymo sektorius – pradedant mokesčiais, minimalia alga ir darbo santykių reglamentavimu ir baigiant kultūros bei švietimo politika. Pasigirdo ir kalbų apie visuotinį streiką. Profsąjungos žada, kad tokias galimybes svarstančios švietimiečių ir statutinių pareigūnų organizacijos nebus vienos.

Šeštadienio mitinge profsąjungos reikalaus minimalią algą pakelti iki 1000 Lt jau nuo sausio, didinti bazinę mėnesinę alga ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinį dydį. Taip pat bus reikalaujama didinti užimtumą, mažinti dirbančiųjų apmokestinimą, įvesti progresinius mokesčius. Tarp kitų profsąjungų reikalavimų – mažinti elektros, šilumos ir būtiniausių maisto produktų kainas ir darbo santykius reglamentuojančius teisės aktus keisti tik sutarus su profsąjungų ir darbdavių atstovais.

Kaip DELFI jau skelbė, prie profsąjungų mitingo jungiasi ir pensininkų organizacijos. Nors V. Kudirkos aikštėje, priešais Vyriausybę, leista surinkti ne daugiau nei 2249 žmones, pensininkų atstovai prognozuoja, jog minia bus maždaug trissyk didesnė.