"Rezultatas mums nėra toks džiugus, mes tikėjomės daug geresnio. Tikėjomės gauti dvigubai daugiau balsų, bet 50 procentų laimėjimas taip pat turi tenkinti - juo labiau, kad tokia yra rinkėjų valia", - teigė K. Prunskienė.

Pasak VNDS vadovės, jos vadovaujamai partijai nepalankius rinkimų rezultatus iš dalies lėmęs palyginti menkas rinkėjų aktyvumas. Jos požiūriu, įtaką rinkimų rezultatams taip pat darė tai, kad viena iš laimėjusių partijų "turi valdžią", o kita "turi daug lėšų". "Pasirodo, rinkimų rezultatai priklauso nuo šių dviejų veiksnių ir kur kas mažiau priklauso nuo kandidatų sudėties", - apgailestavo VNDS pirmininkė.

Kaip teigė spaudos konferencijoje kalbėjęs VNDS rinkimų štabo vadovas Ramūnas Karbauskis, šios partijos išlaidos rinkimų kampanijai buvusios 10 kartų mažesnės nei Darbo partijos arba Socialdemokratų partijos. "Likome nepriklausomi nuo kokių nors įsipareigojimų. Lėšos yra mūsų pačių arba mus rėmė tie, kurie remia visus", - pažymėjo R. Karbauskis.

Preliminariais duomenimis, VNDS daugiamandatėje rinkimų apygardoje surinko 6,60 proc. balsų ir užsitikrino 5 vietas Seime. K. Prunskienės nuomone, antrajame rinkimų ture į Seimą galėtų patekti dar 5 šios partijos atstovai.

"Tada turėtume 10 Seimo narių, laimėjusių pagal mūsų sąrašą ir vienmandatėse apygardose, galbūt prie mūsų frakcijos Seime dar prisijungtų pavienių asmenų", - svarstė VNDS pirmininkė.

Pati K. Prunskienė po pirmojo rinkimų turo pirmauja Molėtų-Švenčionių rinkimų apygardoje, surinkusi 30,52 proc. balsų. Antrajame ture dėl vietos Seime su ja varžysis Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Valentinas Stundys, gavęs 23,66 proc. balsų.

K. Prunskienė prognozavo, kad antrajame rinkimų ture VNDS ir Socialdemokratų partijos pretendentai į Seimo narius, kurie tarpusavyje nesivaržys, parems vieni kitų kandidatūras. "Manau, kad socialdemokratai mus parems, ir mes, be abejo, neliksime skolingi", - sakė VNDS vadovė. Jos teigimu, dėl kandidatų tarpusavio paramos antrajame rinkimų ture tarp VNDS ir Socialdemokratų partijos jau pasiektas susitarimas. Kartu ji pripažino, jog gali būti ir išimčių.

K. Prunskienė teigė nesvarstanti galimybės jos vadovaujamai partijai po šių rinkimų veikti opozicijoje ir išreiškė viltį, kad bus sudaryta valdančioji centro kairės partijų koalicija, kurioje dalyvaus Socialdemokratų partija ir VNDS.

"Česlovas Juršėnas nuosekliai teigia, kad mes esame priimtiniausia partija - tiek pagal programą, tiek pagal kandidatų patikimumą. Kas būtų kiti koalicijos partneriai, tektų derėtis, tartis ir derinti su socialdemokratais", - tvirtino ji.

R.Karbauskio nuomone, VNDS frakcija Seime turėtų būtų didesnė nei Liberalų demokratų, kurie, jo vertinimu, antrajame ture vietų Seime greičiausiai negaus. Anot VNDS rinkimų štabo vadovo, šios partijos frakcija Seime turėtų būti maždaug tokio pat dydžio, kaip Liberalų ir centro sąjungos frakcija.

VNDS kandidatų į Seimą sąraše pirmoji yra K. Prunskienė, antrasisis - buvęs Krikščionių demokratų pirmininkas Kazys Bobelis, trečiasis - Žemės ūkio rūmų vadovas Jonas Ramonas. Ketvirtasis ir penktasis sąrašo numeriai - Laima Mogenienė ir Bronis Ropė.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks šių metų spalio 24 dieną.