V. Uspaskichas dėl kai kurių biografijos faktų, neatsakytų klausimų dėl sukaupto kapitalo kilmės ir viešų pareiškimų yra vienas prieštaringiausiai vertinamų Lietuvos politikų. ELTA pateikia jo biografiją ir politinės veiklos apžvalgą.

Jis gimė 1959 metų liepos 24 dieną Archangelsko srityje, nedidelėje Urdomos gyvenvietėje, daugiavaikėje miško darbininko šeimoje. 1976 m., baigęs vidurinę mokyklą, būsimasis politikas pradėjo dirbti suvirintoju sovietinio dujotiekio "Šiaurės pašvaistė" statyboje. Į tą pačią darbovietę V. Uspaskichas grįžo 1979 metais po tarnybos sovietinėje kariuomenėje. Vėliau jis dalyvavo tiesiant tarptautinius magistralinius dujotiekius ir naftotiekius įvairiose šalyse.

Dirbdamas jis neakivaizdiniu būdu studijavo Maskvos Plechanovo liaudies ūkio institute, kurį baigė tik 1993 m., įgydamas ekonomisto specialybę. 1999-aisiais, jau tapęs žinomu verslininku, V. Uspaskichas Kauno technologijos universitete baigė ekonomikos magistrantūros studijas. Po metų jis tapo šios aukštosios mokyklos doktorantu.

Į Lietuvą pirmą kartą būsimasis politikas atvyko 1985 m. statyti dujotiekį Panevėžio rajone. 1987-aisiais, kurį laiką padirbėjęs Suomijoje, V. Uspaskichas gavo tuometinės Lietuvos Vyriausybės kvietimą vadovauti dujotiekio į Kėdainius statybai. Priėmus įstatymą dėl vadinamojo nulinio varianto pilietybės klausimu, 1989 m. V. Uspaskichas, kaip ir tūkstančiai kitų tautybių žmonių, tapo mūsų šalies piliečiu.

Pradėjus kurtis laisvajai rinkai, būsimasis parlamentaras ėmėsi nuosavo verslo. 1990 m. Kėdainiuose jis įkūrė uždarąją akcinę bendrovę "Efektas". Pirmoji būsimojo koncerno "Vikonda" įmonė formaliai tiesdavo vamzdynus, tačiau imdavosi ir kitokios veiklos, pavyzdžiui, iš buvusios Sovietų Sąjungos teritorijos į Vakarus vežti įvairius metalus.

Įsitvirtinęs Kėdainiuose, verslininkas 1993 m. įkūrė UAB "Vikonda" ir tapo jos direktoriumi. Bendrovė ilgainiui supirko didelę dalį šiame mieste ir aplinkiniuose rajonuose esančių valstybinių įmonių, įsteigė naujų. 1996-2000 m., iki išrinkimo į Seimą, V. Uspaskichas buvo "Vikondos" prezidentas.

Teigiama, kad didžiausią kapitalą V. Uspaskichui sukrovė dujų verslas, paremtas seniai užmegztais ryšiais su Rusijos dujų pramonės milžine "Gazprom". 230 mln. kubinių metrų dujų tiekimo kvotą 1995 m. gavo "Vikonda", kuri savo įgaliojimus dujų versle perleido ofšorinei bendrovei "Jangila Incorporated". Dujų tiekimo Lietuvai schemos buvo sudarinėjamos taip, kad "Lietuvos dujos" didelę dalį produkcijos galėjo pirkti tik per tarpininkus, kurie iš "Gazprom" dujas įsigydavo maždaug 8 doleriais (tuometiniu kursu - 32 litais) už kubinį metrą pigiau, nei parduodavo "Lietuvos dujoms". 1997 m. rudenį būsimasis parlamentaras tapo Nacionalinės smulkaus ir vidutinio verslo konfederacijos prezidentu, po pusantrų metų buvo perrinktas persivadinusios Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovu.

Į Seimą verslininkas pateko 2000 m. spalį, išsikėlęs save kandidatu Kėdainių vienmandatėje rinkimų apygardoje ir surinkęs daugiau nei 67 proc. balsų - dvigubai daugiau nei visi jo konkurentai kartu. V. Uspaskichas prisijungė prie Naujosios sąjungos frakcijos ir išsikovojo bene svarbiausio - Ekonomikos komiteto pirmininko kėdę.

2003-iųjų spalį įkūręs Darbo partiją, kuri netrukus tapo palankiausiai vertinama politine jėga, V. Uspaskichui teko pasitraukti iš socialliberalų gretų.

Vadovaudamas Ekonomikos komitetui, V. Uspaskichas ne kartą buvo įsipainiojęs į viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Etikos ir procedūrų komisija dėl to jį buvo įspėjusi keturis kartus - daugiausiai iš visų parlamentarų.

2002 m. sausį Seimo etikos sargai, vėliau - ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad tuometinis Ekonomikos komiteto pirmininkas sukėlė viešųjų ir privačių interesų konfliktą, dalyvaudamas Kėdainių konservų fabriko gaminamų marinuotų agurkų reklamos akcijose. Šio produkto etiketėse buvo naudojamas V. Uspaskicho, kuriam priklauso 17 proc. fabriką valdančios "Krekenavos agrofirmos" akcijų, atvaizdas.

2002 m. pavasarį Etikos ir procedūrų komisijos nustatė, kad politikas įsivėlė į interesų konfliktą kreipdamasis į Generalinę prokuratūrą dėl koncerno "Vikonda" ir bendrovės "Notra" finansinio ginčo. V. Uspaskichas prašė atsakyti, kodėl prokuratūra atsisakė kelti bylą dėl daugiau kaip 300 tūkst. litų šios bendrovės skolos "Vikondai".

2002 metų pabaigoje V. Uspaskichas sukėlė įtarimų dėl galimo interesų konflikto, kai pasiūlė pakeisti Azartinių lošimų įstatymą ir perpus sumažinti mokesčius lošimo namams, esantiems ne apskričių centruose. Tuo metu lošimo salonas buvo atidarytas "Vikondos" pramogų centre Kėdainiuose. Tačiau 2003-iųjų birželį Seimo valdančioji dauguma parlamentaro projektą atmetė.

2003 m. vasarį Etikos ir procedūrų komisija įspėjo V. Uspaskichą nevelti Ekonomikos komiteto patarėjų į jo inicijuoto referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo ir tiesioginių merų rinkimų organizavimą. Parlamentaras kartą nurodė komiteto patarėjui Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nusiųsti prašymą leisti rengti referendumą.

Nors V. Uspaskichas, pasiūlęs Seimo narius rinkti tik vienmandatėse apygardose, VRK pristatė 336 tūkst. šį siekį remiančių gyventojų parašų, referendumas neįvyko. Mat patikrinę parašus ekspertai nustatė daugybę atvejų, kai po keletą greta esančių įrašų buvo padaryti ta pačia ranka, o šimtai neva pasirašiusių žmonių buvo mirę. Galiojančių parašų buvo gerokai mažiau nei 300 tūkst., kurių reikalauja Konstitucija.

2004 m. pavasarį Seimo etikos sargai įspėjo V. Uspaskichą dėl viešų pareiškimų susitikimuose su rinkėjais, kuriais jis esą niekino Lietuvos valstybę, įžeidė dalies Lietuvos piliečių jausmus, kurstė tautinę nesantaiką ir žemino politinius oponentus.

Sprendžiant iš turto ir pajamų deklaracijų, V. Uspaskichas yra turtingiausias Seimo narys. Jau kelerius metus Darbo partijos lyderis ir jo žmona Jolanta Blažytė, "Vikondos" komercijos direktorė, savo turtu lenkia visus kitus politikus kartu paėmus. Uspaskichų šeimos turto vertė ir santaupų suma pernai siekė 152,815 mln. litų, tiesa, beveik 10 mln. litų mažiau nei 2002-aisiais.

V. Uspaskichas yra įsteigęs labdaros fondą "Viltis - Vikonda", valgyklą vaikams iš neturtingų šeimų. Jis yra Kėdainių "Rotary" klubo prezidentas, Kėdainių "Atžalyno" vidurinės mokyklos Ekonominės klasės kuratorius.

1999 m. Juodosios jūros pakrantėje, Sočyje, parlamentaras pastatė Šv. Nikolajaus Stebukladario stačiatikių cerkvę. V. Uspaskichas yra ir Rusijos "Santarvės" fondo laureatas, apdovanotas Šv. Vladimiro, Šv. Danilo ordinais, Šv. Mikalojaus statulėle.

Politikas su antrąja žmona augina dvi dukras: Laura mokosi Kėdainių "Atžalyno" vidurinėje mokykloje, Justei netrukus sukaks dveji metukai. Su pirmąja žmona Svetlana būsimasis parlamentaras buvo susilaukęs dviejų vaikų. 20-metė Julija studijuoja Vašingtono katalikiškajame universitete, 16-metis Edvardas mokosi gimnazijoje JAV.