„Su ponia H. Clinton mums svarbūs klausimai pirmiausia susiję su regiono saugumu, tai yra NATO saugumo užtikrinimas regione ir pasiruošimas NATO viršūnių susitikimui gegužės mėnesį Čikagoje. Taip pat kalbėjome apie oro policijos misijos pastovumą Lietuvoje bei apie galimybes Lietuvai prisidėti prie šios misijos užtikrinimo. Regioniniai saugumo klausimai buvo pagrindiniai mūsų diskusijų objektai“, - antradienį sakė D. Grybauskaitė.

Paklausta, ar susitikime buvo aptarti neseniai vykę rinkimai į Rusijos Valstybės Dūmą, Lietuvos valstybės vadovė teigė, kad rinkimai aplink Lietuvą aptarti regioninio saugumo kontekste.

Prezidentės teigimu, Lietuvos ir Baltijos šalių kaimynystėje didėja kariuomenės ir ginkluotės skaičius, vykdomi intensyvūs kariniai mokymai, todėl NATO matomumas ir realus buvimas yra itin svarbūs.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog rengiantis NATO vadovų susitikimui Čikagoje labai svarbu, kad prioritetiniai išliktų tokie klausimai kaip NATO pajėgumai vienodai ginti visas šalis nares, kad NATO kuriamos gynybos sistemos, pavyzdžiui, priešraketinės gynybos, būtų nepriklausomos nuo kitų valstybių ar aljansų sistemų. Galiausiai siekiant gynybos efektyvumo būtina užtikrinti, kad oro policijos misija Baltijos šalyse taptų nuolatine.

Lietuva siekia ne tik savo šalies apginamumo, bet taip pat prisideda prie NATO pajėgumų didinimo. Matomiausias Lietuvos indėlis - Lietuvos kariai, dalyvaujantys tarptautinėse operacijose, taip pat šiais metais įsteigtas Energetinio saugumo centras, kuris turėtų tapti NATO kompetencijos centru.

"Esame aktyvi ir inovatyvi valstybė, lygiavertė Aljanso narė", - teigia Lietuvos vadovė. Pasak Prezidentės, svarbu išleisti ne daugiau, bet efektyviau, skiriant daugiau dėmesio naujoms grėsmėms, technologijų vystymuisi.

2012 metais Lietuva perims vadovavimą Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimui, todėl susitikime taip pat aptartos JAV ir Šiaurės bei Baltijos regiono bendradarbiavimo plėtojimo galimybės.