Įstatyme deklaruojama, jog visais smurto artimoje aplinkoje atvejais nusikaltėliai turi būti nubausti.

"Svarbu ne tik nubausti smurtautoją, bet ir laiku apginti auką - toks yra daugumos šalių, tarp jų ir pažangiausia šioje srityje pripažintos Austrijos, modelis. Lietuvoje įsigaliosiantis įstatymas turi spragų, nes jį kūrė žmonės, realiai nesusiduriantys su smurto aukomis. Todėl susėdę prie vieno stalo su policininkais, prokurorais, teisėjais ir nevyriausybinėmis organizacijomis parengėme siūlymus įstatymo spragoms ištaisyti. Svarbu ne tik įstatymą turėti, svarbu, kad jis "veiktų", - sako Seimo narė Agnė Zuokienė, užregistravusi naują projektą.

Parlamentarė, kurios projektui jau pritarė ir šalies policijos komisariatai, ir prokurorai, siūlo pakeitimus, kad policijos pareigūnai galėtų operatyviai reaguoti į iškilusią grėsmę, taikyti apsaugos priemones nukentėjusiam asmeniui bei teikti jam reikiamą pagalbą. Šiuo metu kai kuriuos veiksmus galima atlikti tik prokurorų reikalavimu, tad apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas nėra suderintas su Baudžiamojo kodekso ir Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas numato, kad kiekvienas smurto artimoje aplinkoje atvejis turi visuomeninę reikšmę ir kiekvienu atveju pradedamas ikiteisminis tyrimas be nukentėjusio asmens skundo. Tačiau dalį smurtu artimoje aplinkoje galinčių pasireikšti nusikalstamų veikų Baudžiamojo proceso kodeksas priskiria prie privataus kaltinimo ir numato papildomą formalumą - prokuroro reikalavimą pagal "visuomeninės reikšmės" išimtį.

Jei A. Zuokienės siūlomos pataisos nebūtų priimtos, policijos pareigūnai negalėtų operatyviai sulaikyti nusikaltusio asmens ar imtis tinkamų priemonių, kad apsaugotų auką, kadangi ikiteisminis tyrimas būtų nepradėtas tol, kol to nepareikalautų prokuroras.

Kaip rodo statistika, daugiausia smurto artimoje aplinkoje atvejų registruojama vėlyvu nakties metu bei nedarbo dienomis, tai yra, tokiu laiku, kai prokurorai nedirba, todėl dažnai į įvykius būtų reaguojama pavėluotai. Kas ketvirtas skambutis policijai yra susijęs su smurtu artimoje aplinkoje.

Parlamentarės teigimu, labai svarbu sudaryti teisėsaugos institucijoms sąlygas greitesniam smurtu artimoje aplinkoje pasireiškiančių nusikalstamų veikų nagrinėjimui ir taip sustiprinti asmenų, kenčiančių nuo smurto artimoje aplinkoje, apsaugą. Šiuo metu policijoje registravus smurto artimoje aplinkoje atvejį realios bausmės sulaukia tik vienas iš 800 smurtautojų.