Pareigūnai teigia, kad laukiama naujos Vyriausybės sudarymo. Anksčiau prezidentui priklausiusios rezidencijos gali prireikti naujam premjerui apgyvendinti.

Šių metų vidurvasarį antrą kartą prezidentu prisaikdintas Valdas Adamkus kartu su žmona Alma ir jos šimtamete motina gyvena Turniškių rajono name, anksčiau vadintame premjero rezidencija.

Šis namas V.Adamkui buvo suteiktas pernai kaip kadenciją baigusiam valstybės vadovui. Įstatymas numato būtinybę aprūpinti būstu kadenciją baigusį prezidentą.

V.Adamkus, 2003 metų vasarį baigęs savo pirmąją kadenciją, kurį laiką gyveno valstybės vadovo rezidencijoje. Tačiau tuomet prezidentu buvusiam Rolandui Paksui išreiškus pageidavimą apsigyventi toje rezidencijoje, V.Adamkui buvo pasiūlytas šalia esantis namas, kurį laiką tarnavęs kaip premjero rezidencija. Ministrui pirmininkui Algirdui Brazauskui jos nereikia, nes jis su žmona Kristina gyvena irgi šalia pastatytame name, kuris jam buvo suteiktas 1998 metais kaip kadenciją baigusiam prezidentui.

Sugrįžęs į prezidento pareigas V.Adamkus pareiškė neketinąs vėl keltis atgal, į valstybės vadovui priklausančią rezidenciją.

Nuo to laiko imta sukti galvą, kaip panaudoti didžiulį, beveik 400 kvadratinių metrų, trijų aukštų namą Turniškėse, kuris Prezidentūros kanceliarijos balanse vadinamas valstybės vadovo rezidencija, tačiau tebestovi tuščias.

Iš pradžių buvo manyta, kad namas Turniškėse bus perduotas į Vyriausybės balansą, kuri ir turėtų spręsti, ką su juo daryti. Ministrų kabinetas galėjo šį namą panaudoti valstybės reikmėms arba išnuomoti kokiam nors kitos valstybės diplomatui, apsigyvenusiam ir dirbančiam Lietuvoje.

“Kauno dienai” šiomis dienomis pasidomėjus, kaip sekasi įgyvendinti šį planą, paaiškėjo, kad ničnieko nepadaryta. “Jokių naujienų nėra. Namas tebėra Prezidentūros balanse, net neperdavėme jo Vyriausybei, - “Kauno dienai” sakė Prezidentūros kancleris Andrius Meškauskas.

Prezidento patarėjas Darius Gudelis, kuruojantis kanceliarijos darbą, pripažino, kad “tas namas yra problematiškas”.

Neatmetama galimybė, kad buvusi Prezidento rezidencija gali būti panaudota kitam Lietuvos ministrui pirmininkui apgyvendinti.

Kol sprendžiama, kaip panaudoti šiuo metu tuščią namą, jo išlaikymas kas mėnesį Prezidentūros biudžetui atsieina maždaug 3-4 tūkstančius litų. Prasidėjus šildymo sezonui, ši suma padidės dar pora tūkstančių.