Iniciatyvos rinkti parašus ėmėsi Seimo narys Žilvinas Šilgalis. Ketvirtadienį iš Seimo tribūnos jis informavo visus posėdyje dalyvaujančius Seimo ir Vyriausybės narius, jog yra galimybė pasirašyti po parengtu tekstu. Pasak parlamentaro, per porą valandų surinkti 126 parašai.

"Tie Seimo nariai arba Vyriausybės nariai, kurie nedalyvauja šiandienos posėdyje, galimybę pasirašyti turės iki antradienio ryto. Po to kiekvieno asmeniškai pasirašytas tekstas bus išsiųstas Lietuvos banko valdybos pirmininkui ir, tikiuosi, niekam nebebus kliūčių išsiaiškinti, ar nepasinaudota tarnybine padėtimi sprendžiant savo ar savo šeimos finansinius klausimus likusių indėlininkų sąskaita. Visuomenė turi teisę žinoti, o kito teisiško kelio, kaip asmeninis sutikimas, deja, nėra", - teigia Seimo narys Ž. Šilgalis.

Pasirašyti po sutikimu, Ž. Šilgalio teigimu, kol kas atsisakė penki Seimo nariai - socialdemokratai Algimantas Salamakinas, Marija Aušrinė Pavilionienė, "darbietis" Vytautas Gapšys, Liberalų ir centro sąjūdžio frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas, Seimo narių mišriai grupei priklausantis Konstantas Ramelis.

V.Gapšys sakė pats ketinantis paprašyti pažymos, kuri patvirtintų, jog jis "Snore" neturėjo nei sąskaitų, nei indėlių, o Ž.Šilgalio iniciatyvą vadino viešųjų ryšių akcija, kurioje nenorintis dalyvauti.

"Aš pagalvojau, kodėl turėčiau Ž.Šilgaliui duoti sutikimą? Jei to sutikimų prašytų kas nors kitas, aš gal svarstyčiau, bet kai iš to daromas "piaras", šou, kodėl aš turėčiau tame dalyvauti?" - BNS sakė parlamentaras.

"Kad nekiltų jokių insinuacijų, aš pats ketinu kreiptis, kad gaučiau pažymą, jog su "Snoru" jokių sąsajų neturiu, ir, jei jos reikės kokioms rimtoms institucijoms, o ne Ž.Šilgaliui, aš pateiksiu", - pridūrė Seimo narys.

Praėjusią savaitę Seimo narys Ž. Šilgalis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Lietuvos banką ir laikinąjį banko administratorių, kad būtų pateikta informacija, kurie Seimo, Vyriausybės ar jų šeimos nariai galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir iš anksto turėdami informaciją apie būsimus veiksmus banko SNORAS atžvilgiu atsiėmė indėlius ar perkėlė savo sąskaitas į kitus bankus, tokiu būdu dar labiau pablogindami likusių indėlininkų padėtį. Lietuvos banko valdybos pirmininkas atsakė, kad negali pateikti konfidencialia laikomos informacijos.

Tuomet Ž. Šilgalis pasiūlė, jog teisingiausias kelias gauti informaciją apie viešus asmenis ir jų šeimos narius būtų jų pačių asmeniškai pasirašytas kreipimasis, jog jie neprieštarauja, kad tokie duomenys apie juos būtų pateikti ir paviešinti.

Lietuvos bankui atsisakius informuoti Seimą apie indėlius iš SNORO atsiėmusius parlamentarus, politikai taip pat svarsto galimybę paprašyti tokios informacijos Seimo nutarimu. Tai numatantį nutarimo projektą "Dėl informacijos, susijusios su viešuoju interesu, pateikimo Lietuvos Respublikos Seimui" Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Valentinas Mazuronis, primena ELTA.

Nutarimo projekte prašoma Lietuvos banko valdybos nurodyti, kurie šios kadencijos (2008-2012 metų) Seimo nariai ar jų šeimos nariai, 15-osios Vyriausybės nariai ar jų šeimos nariai, Lietuvos banko darbuotojai ar jų šeimos nariai, taip pat šių institucijų asmeninio (politinio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai ar jų šeimos nariai laikotarpiu nuo 2011 m. vasario 1 d. iki Lietuvos banko sprendimo paskelbti banką SNORAS nemokiu ir sustabdyti jo veiklą atsiėmė šiame banke laikytus indėlius.

Tokią informaciją prašoma pateikti per savaitę nuo nutarimo priėmimo dienos.

Tokiu būdu Seimui siūloma reaguoti į visuomenės informavimo priemonėse skelbiamą informaciją apie tai, jog kai kurie Seimo nariai, galimai iš anksto žinoję viešai neskelbtą informaciją apie prastą banko SNORAS finansinę būklę, naujausio inspektavimo rezultatus, taip pat planuojamą jo veiklos sustabdymą, atsiėmė banke SNORAS laikytus indėlius.

"Tokia viešai skelbiama informacija, kuri atsakingų valstybės institucijų nėra nei patvirtinta, nei paneigta, visuomenei kelia pagrįstų abejonių dėl galimo asmenų lygiateisiškumo ir valdžios įstaigų tarnavimo žmonėms principų pažeidimo, griauna žmonių pasitikėjimą Valstybe ir valdžia, daro žalą Lietuvos Respublikos Seimo, kaip Tautos atstovybės, reputacijai", - teigiama nutarimo projekte.

Seimas prašo informacijos apie atsiimtus indėlius, "siekdamas, kad Lietuvos žmonėms būtų pateikta išsami bei teisinga informacija ir paneigtos arba patvirtintos abejonės dėl kai kurių Seimo narių galimai neetiško ar teisei prieštaraujančio elgesio".

"Tokios informacijos viešas paskelbimas atspindi viešąjį interesą ir įgyvendina konstitucinę visuomenės teisę į teisingą informaciją, o ypač - susijusią su viešųjų asmenų veikla", - pabrėžiama nutarimo projekte.