ALDE frakcija, kuriai priklauso tiek L. Donskis, tiek V. Uspaskichas, yra priėmusi sprendimą elgtis priešingai ir balsuoti prieš šį Teisės reikalų komiteto pasiūlytą dokumentą bei palaikyti V. Uspaskichą, tačiau L. Donskis savo kreipimesi išreiškia savo griežtą nepritarimą šiai frakcijos pozicijai ir informuoja kolegas balsuojant jos nepalaikysiąs.

„Vertinant V. Uspaskich situaciją mūsų frakcijoje nebuvo išklausytos abi pusės. V. Uspaskich kaltinimai Lietuvai rengiant politiškai motyvuotus teisminius procesus yra neteisingi ir vienpusiški. Lietuva – tai demokratinė šalis, kurioje veikia teisinės valstybės principai,“ – savo kreipimesi rašo Leonidas Donskis.

L. Donskis kolegoms taip pat primena, kad LR Teisingumo ministras Remigijus Šimašius informavo EP Teisės reikalų komitetą bei ALDE frakciją apie V. Uspaskich bylą, paneigdamas bet kokias spekuliacijas, jog ji gali būti politizuota. R. Šimašius į Vyriausybę deleguotas LR Liberalų sąjūdžio, kuris yra Europos liberalų demokratų ir reformų partijos (ELDR), pagal priklausomybę kuriai buriamasi į ALDE frakciją EP, narys. Nepaisant to, tiek ALDE lyderis Guy’us Verhofstadtas, tiek praėjusį savaitgalį išrinktas naujasis ELDR prezidentas, europarlamentaras Grahamas Watsonas išreiškė savo palaikymą V. Uspaskichui, kurio vadovaujama Darbo partija nėra ELDR narė.

Leonidas Donskis kritikuoja Lietuvai mestus kaltinimus rusofobija – jei tai būtų tiesa, anot L. Donskio, V. Uspaskich nebūtų tapęs ūkio ministru, o jo sukurta Darbo partija būtų neturėjusi galimybių tapti viena populiariausių politinių jėgų mūsų šalyje.

„V. Uspaskichui pateikti kaltinimai turi būti įrodyti arba paneigti teisme. Nematau jokios priežasties, kodėl politikas, prisidengdamas savo mandatu, turėtų vengti teismo proceso, kuriame jis gali apginti savo garbę. Tad man sunku suprasti, kodėl mes, EP liberalai, palaikydami V. Uspaskich, siunčiame žinią, jog Lietuvoje neegzistuoja valdžių atskyrimas. Prilyginti Lietuvą Ukrainai ar, dar blogiau, Baltarusijai, yra tiesiog absurdiška. Tokios ALDE pozicijos aš nepalaikysiu“, – kolegas informuoja Leonidas Donskis.

EP praėjusių metų rudenį jau balsavo už tai, kad V. Uspaskich būtų atimta teisinė neliečiamybė, tačiau V. Uspaskich pasiekė, kad sprendimas būtų peržiūrėtas, kadangi, anot jo, byloje atsirado naujų duomenų. Tačiau Europos Parlamento Teisės reikalų komitetas apsvarstęs visas EP nario imuniteto gynimo ir negynimo priežastis, savo posėdyje lapkričio 21 dieną nusprendė rekomenduoti Europos Parlamentui neginti Viktoro Uspaskich imuniteto. Dėl šio dokumento europarlamentarai balsuos šiandien po pietų. Vėliau plenarinėje sesijoje L. Donskis ketina pasisakyti dėl balsavimo motyvų.