Daugiausiai vietų - 1500 - galėtų atsirasti pirmosiose Romainių kapinėse. Dvigubai mažesnius kolumbariumus būtų galima įrengti antrosiose Romainių ir Petrašiūnų kapinėse, 350 vietų - Karmėlavos kapinėse, o po 150 vietų turintys statiniai galėtų atsirasti Seniavos, Karių ir Eigulių kapinėse.

Tai paaiškėjo savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" darbuotojams atlikus studiją. Ji pirmadienį pristatyta Kauno miesto savivaldybei.

"Kapinių priežiūros" direktoriaus Evaldo Stankevičiaus teigimu, išankstiniu skaičiavimu, 100 vietų kolumbariumo įrengimas kainuotų apie 122 tūkst. litų.

Manoma, kad geriausiai tiktų ir ilgaamžiškiausi būtų betono liejinio statiniai. Jie galėtų atsirasti ne tik laisvose kapinių vietose - juos būtų galima įrengti ir vietoj apleistų, griūvančių tvorų.

Pirminiais skaičiavimais, viena vieta kolumbariume galėtų kainuoti apie 1 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pranešė, kad kitų metų biudžete kapinių infrastruktūrai gerinti planuojama numatyti 1 mln. litų. Dalis lėšų galėtų būti skirta ir kolumbariumų statyboms.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pastebėjo, jog kremavimo poreikis Lietuvoje auga. Tai tampa ypač aktualu dabartiniu metu, kai miestų kapinėse trūksta laidojimui skirtų vietų.

"Taryba jau gruodžio mėnesį vyksiančiuose posėdžiuose turėtų apsispręsti dėl kolumbariumų statybos: kur jie turėtų įsikurti bei kas juos statys - savivaldybė ar privatūs investuotojai", - tvirtino miesto meras Andrius Kupčinskas.

Diskusijoje dalyvavęs monsinjoras Adolfas Grušas patikino, jog kremavimas neprieštarauja nei bažnyčios normoms, nei tikėjimo tiesoms.

"Nesvarbu, ar urnoje ar karste, žemėje ar kolumbariume, bet žmogus turi būti palaidotas. Bažnyčia laikosi pozicijos, jog pelenai negali būti išbarstomi bet kur ar laikomi namuose. Turi būti vieta, prie kurios artimieji turėtų galimybę gedėti. Statant kolumbariumus svarbiausia užtikrinti, kad urnų niekas negalėtų pavogti ar kitaip išniekinti", - tvirtino dvasininkas.

Pirmųjų kolumbariumų Kauno miesto kapinėse tikimasi sulaukti iki kitų metų vėlinių.

Penktadienį Kėdainiuose atidarytas pirmasis šalyse krematoriumas.