Tokius duomenis BNS pirmadienio rytą pateikė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento situacijų koordinavimo skyriuje.

"Lesto" Dispečerinio valdymo departamento skyriaus vadovas Ervinas Pareigis Lietuvos radiją informavo, kad daugiausia elektros netekusių žmonių - Klaipėdos ir Kauno regionuose.

"Klaipėdos regione netekusių elektros yra apie 15 tūkst. žmonių, o Kauno regione - apie 19 tūkst. vartotojų. Pagal rajonus daugiausia Kauno, Šakių, Plungės rajonuose ir Palangoje", - sakė E.Pareigis.

Jis tikisi, kad daugumai vartotojų elektros tiekimas pirmadienį bus atnaujintas. "Bet gali būti, kad šiandien tikrai nepavyks visiems atstatyti elektros energijos tiekimo", - sakė "Lesto" atstovas.

E.Pareigis prognozuoja, kad bendras skaičius žmonių, kurie dėl didelio vėjo buvo likę be elektros gali išaugti, nes daugelis naktį apie elektros energijos tiekimo sutrikimus nepranešė.

Gelbėtojų duomenimis, žuvusių, traumuotų dėl sustiprėjusio vėjo nėra, gaisrų taip pat nepadaugėjo. "Gaisrų visiškai vidutiniškai, kaip įprastai", - sakė PAGD specialistas.

Pirmadienio naktį gelbėtojai 108 kartus vyko šalinti nuverstų medžių, daugiausiai tokių iškvietimų - Klaipėdos apskrityje.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog naktį Klaipėdos jūrų uosto akvatorijoje buvo fiksuotas iki 33 metrų per sekundę vėjo greitis, atitinkantis katastrofinio reiškinio kriterijus.

Sustiprėjus vėjui Klaipėdos uoste sustabdyta laivyba, perkėlos ir Vilniaus oro uostas dirba normaliai.

Lietuvos radijas pranešė, kad Klaipėdos uoste naktį rimtų incidentų pavyko išvengti - tik poros laivelių įgulos paprašė vilkikų pagalbos, tačiau vėjo padaryti nuostoliai paaiškės vėliau, kai uosto darbuotojai apžiūrės krantines.

Senojoje Smiltynės perkėloje keltai dirbą pradėjo pagal grafiką, tik iš Senosios perkėlos keltai nekelia. Kada keltų eismas bus atnaujintas, nėra žinoma.

Šiuo metu stipriausi vėjai pajūryje, Klaipėdoje vėjo greitis siekia apie 28 metrai per sekundę. Daugelyje šalies rajonų vakarų, pereinančio į šiaurės vakarų vėjo greitis siekia 15-22 m/s.

Sinoptikai prognozuoja, kad dieną vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai sieks 15-20 m/s, vietomis iki 27 m/s.

PAGD įspėja, kad, pučiant stipriam vėjui, gali lūžti dideli medžiai, kristi jų šakos, griūti statiniai, kristi reklamos stendai, virsti nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas. Gelbėtojai ragina nestovėti ir nestatyti po medžiais automobilių, nevaikščioti prie aukštos įtampos elektros linijų.

Uraganinis vėjas vertė medžius

Uraganinis vėjas užgulė pajūrį, medžiai ant kelių buvo guldomi vienas po kito. Vėjo greitis Klaipėdoje siekė 32-34 metrus per sekundę. Vanduo Danės upėje pakilęs apie 1,5 metro. Stipriai nuniokotas paplūdimys, DELFI skaitytojų teigimu, Palangoje jo beveik neliko, bangos beveik skalauja kopas.

Klaipėdos mieste medžiai griuvo Liepų, Bokštų, Turistų, Šilutės plente ir kitur. Su pjūklais darbuojasi ir Palangos, Šilutės, Kretingos bei Neringos ugniagesių komandos.

Pranešimai apie užverstus kelius, elektros linijas dažnėjo su kiekviena valanda.

Nugriuvo siena

04.40 val. bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Klaipėdoje, šalia Trilapio g. ir Liepų g. sankryžos, nugriuvo apleisto pastato siena.

Į įvykio vietą išsiųstos Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos.

Audra pasiekė sostinę

Pusę dviejų nakties, merkiant lietui ir vėjui lenkiant medžius, sostinę irgi pasiekė audra: smagiai akomponuojant griaustiniui, dangų pradėjo talžyti žaibai. Panevėžio gyventojai taip pat sakė matę žaibuojant.

DELFI skaitytojų teigimu, Kaune kai kur dingusi elektra, kiemuose girdisi, kaip daužosi vėtros nešiojami daiktai. Vilniuje, Pilaitės mikrorajone gyventojai pastebėjo statybvietėje skrajojančias statybines medžiagas.

Gelbėtojai prašo gyventojų prižiūrėti savo turtą, nepalikti savo automobilių po medžiais, taip pat saugotis patiems ir nevaikščioti prie aukštos įtampos elektros linijų. Pučiant smarkiam vėjui gali lūžti medžiai, griūti statiniai, kristi reklamos stendai, virsti nepritvirtinti įrenginiai.

Tuo metu pajūryje bangų aukštis siekia penkis metrus, manoma, kad jos pakils dar metru.

Klaipėdoje vėjas nuvertė sieną

Pirmadienį nuo 6 iki 9 val. ugniagesiai-gelbėtojai vyko į 37 iškvietimus. 36 iš jų buvo dėl ant kelių nuvirtusių medžių, vienas – dėl nuvirtusios sienos.

Apie 4.40 val. Klaipėdos ugniagesiams buvo pranešta apie šalia Trilapio ir Liepų gatvių sankryžos vėjo nuverstą apleisto pastato sieną – plytgaliai nusėjo važiuojamąją dalį. Daug iškvietimų turėję ugniagesiai sankryžą sutvarkė 6.19 val.

Per tris ryto valandas daugiausia iškvietimų buvo Klaipėdos apskrityje – 10. Tauragės apskrityje – 5. Vilniaus, Marijampolės, Telšių apskrityse – po 4. Panevėžio, Kauno, Utenos, Šiaulių – po 2. Alytaus apskrityje (Varėnos r., Pirčiupių kaime) – vienas.

Apie 7 val. Vilniaus rajone, Vaigeliškių kaime (Sudervės sen.) į medį, nuvirtusį ant kelio, atsitrenkė „Škoda“. Žmonės nenukentėjo.
Pirmadienį nuo 6 iki 9 val. ugniagesiai-gelbėtojai vyko į 37 iškvietimus. 36 iš jų buvo dėl ant kelių nuvirtusių medžių, vienas – dėl nuvirtusios sienos.

Apie 4.40 val. Klaipėdos ugniagesiams buvo pranešta apie šalia Trilapio ir Liepų gatvių sankryžos vėjo nuverstą apleisto pastato sieną – plytgaliai nusėjo važiuojamąją dalį. Daug iškvietimų turėję ugniagesiai sankryžą sutvarkė 6.19 val.

Per tris ryto valandas daugiausia iškvietimų buvo Klaipėdos apskrityje – 10. Tauragės apskrityje – 5. Vilniaus, Marijampolės, Telšių apskrityse – po 4. Panevėžio, Kauno, Utenos, Šiaulių – po 2. Alytaus apskrityje (Varėnos r., Pirčiupių kaime) – vienas.

Apie 7 val. Vilniaus rajone, Vaigeliškių kaime (Sudervės sen.) į medį, nuvirtusį ant kelio, atsitrenkė „Škoda“. Žmonės nenukentėjo.

LESTO paskelbė ekstremalią situaciją

Skirstomųjų tinklų bendrovė LESTO paskelbė ekstremalią situaciją dėl elektros tiekimo sutrikimų šalinimo Lietuvoje

AB LESTO informuoja, kad po lapkričio 28-osios naktį siautusio uraganinio vėjo elektros tiekimas sutrikdytas beveik 60 tūkst. elektros vartotojų. Daugiausia elektros skirstomojo tinklo įrenginių ir linijų pažeidimų užfiksuota Kauno ir Klaipėdos regionuose.

LESTO duomenimis, šį rytą elektros tiekimas buvo sutrikęs apie 18600 vartotojų Kauno regione, apie 15200 vartotojų Klaipėdos regione. Vilniaus ir Panevėžio regionuose elektra negalėjo naudotis maždaug po 6100 vartotojų, Alytaus regione – 6900, Šiaulių – 3600 elektros vartotojų.

Atsižvelgdama į didelį elektros tiekimo sutrikimų mastą, LESTO bendrovėje paskelbė ekstremalią situaciją ir ėmėsi organizuoti gedimų šalinimą, pasitelkdama maksimalias pajėgas. Gedimai šalinami visose gamtos stichijų pažeistose elektros tinklo dalyse: šiuo metu dirba ne tik kelis kartus daugiau LESTO brigadų, bet ir bendrovės rangovų personalo brigadų.

Pasak LESTO Dispečerinio centro Režimų planavimo skyriaus vadovo Ervino Pareigio, daugiausia elektros tiekimo sutrikimų šiąnakt įvyko dėl ant elektros oro linijų ir jų atramų užvirtusių medžių arba jų šakų. Gedimų šalinimą šiuo metu apsunkina vis dar stiprus vėjas, lietus ir šlapias dirvožemis bei miškingose vietovėse ant kelių išvirtę medžiai.

Vartotojų pranešimai apie elektros tiekimo sutrikimus priimami LESTO klientų informavimo telefonu 1802. Kontaktų centras ne tik priima pranešimus, bet ir informuoja klientus apie vykdomą elektros energijos tiekimo sutrikimų šalinimą LESTO teritorijoje. Bendrovei paskelbus ekstremalią situaciją, kontaktų centre gyventojų pranešimus priima kelis kartus daugiau konsultantų nei įprastomis dienomis. Skambučių priėmimo skaičius per valandą šį rytą buvo 20 kartų didesnis nei įprasta tokiu paros metu. Maždaug 80 proc. visų skambinančiųjų aptarnaujama per 20 sekundžių. Gyventojai, paskambinę į kontaktų centrą, gali palikti savo pranešimus, kad su jais būtų susiekta.

„Dėkojame klientams už supratimą bei pagalbą šalinant gamtos stichijų padarinius. Užtikriname, kad imtasi visų būtinų priemonių, kad elektros energijos tiekimas būtų atstatytas kaip galima greičiau“, - sakė E. Pareigis. Pasak jo, gamtos stichijų atvejais elektros energijos tiekimo atstatymo laikas priklauso nuo gedimų masto, konkrečių gedimų priežasčių, jų sudėtingumo ir gedimų vietos pasiekimo galimybių (privažiavimo sąlygų). Pirmiausia bendrovės operatyvinės brigados pašalina tuos gedimus, kurie susiję su elektros tiekimu didesnei vartotojų daliai ir ypatingos reikšmės visuomeninės paskirties objektams. Pirma šalinami vidutinės įtampos, po to žemos įtampos linijų ir įrenginių gedimai.

Informaciją apie elektros tiekimo situaciją LESTO atnaujins šiandien apie 13 val.

LESTO primena gyventojams, jog pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą ar elektros energijos linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ir priartėti arčiau jo kaip 8 metrai.
Negalima artintis ir liesti ant elektros energijos laidų užvirtusių medžių, kadangi jie taip pat gali būti pavojingi žmogaus gyvybei. Pastebėjus apgadintus ar kibirkščiuojančius elektros energijos įrenginius, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritusius, nutrauktus laidus, būtina nedelsiant pranešti LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Siekiant padėti žmogui, nukentėjusiam nuo elektros srovės, būtina laikytis atsargumo ir iškviesti greitąją pagalbą telefonu 112.

Primena Erviną

Sinoptikės Ingos Stankūnaitės teigimu, naktį iš sekmadienio į pirmadienį siautėsianti vėtra gal ir nepasieks 1999 metais praūžusio uragano Anatolijaus greičio, tačiau ji gali būti panaši į 2005 metais Lietuvą nusiaubusią vėtrą Ervinas.

Rumpiškės gatvėje Klaipėdoje į daugiabutį trenkėsi sutrešęs topolis, jo šakos išdaužė antrame aukšte gyvenančios močiutės langus. DELFI skaitytojo nuotr.

DELFI nuotr.

Jeigu tapote stichijos liudininkais ir užfiksavote jos padarinius, maloniai prašome pasidalinti savo nuotraukomis ir siųsti jas elektroniniu paštu pilieciai@delfi.lt. Dėkojame!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)